Ben jij actief bij een erfgoedvereniging zoals een heemkundige kring, gilde, lokaal museum,… ?
Dromen jullie ervan om een frisse wind door jullie werking te laten waaien, door jongere bezoekers aan te trekken of door nieuwe vrijwilligers te werven?
Of willen oudere bestuursleden graag de fakkel doorgeven aan een jongere generatie?
Gemakkelijk is dat vaak niet, helaas, maar zeker niet onmogelijk!
Wij verzamelden inspirerende tips en leesvoer voor jou.
Haal eruit wat voor jullie vereniging van pas kan komen, geef er je eigen draai aan, en vooral: amuseer je ermee!
Een jonger publiek voor je activiteiten
Het Familiemanifest van Publiq reikt heel wat suggesties aan om je activiteiten nog familievriendelijker te maken.
Elke ‘generatie‘ heeft trouwens zo z’n eigen kenmerken.
Door je hier wat in te verdiepen en linken te zoeken tussen de kenmerken en de werking van jouw vereniging, kan je je activiteiten of de communicatie errond beter afstemmen op je gedroomde publiek.
Lees dit Wikipedia-artikel eens of deze schematische samenvatting.
Jongere lezers voor je publicaties
Jongeren hebben (of beter gezegd ‘maken’) weinig tijd om lange artikels te lezen. Totdat een onderwerp hen echt aangrijpt: dan verdiepen ze zich soms in de dikste boeken.
Wil je hen echter iets laten lezen over een onderwerp dat hen nog niet bekend is, dan werk je best met ‘hapklare brokjes’ en zeker ook met aantrekkelijke beelden.
Dat kan zowel in papieren als in digitale vorm.
Enkele tips voor schrijven voor jongeren vind je hier.
Een paar ‘zotte ideetjes’
- laat een lokale tekenaar cartoons maken bij enkele leuke erfgoed-wist-je-datjes
- giet je volgende jaarboek in de vorm van een scheurkalender
- maak een podcast van je artikels: lees ze voor en zet de audiobestanden online, zodat iedereen ze kan beluisteren tijdens het autorijden, koken, joggen, …
- ‘vertaal’ enkele grappige of spannende lokale volksverhalen of anekdotes naar kindertaal zodat lagere schoolkinderen ze zelf kunnen lezen
Jongeren aantrekken als (occasionele) vrijwilligers
Begin met je eigen (klein)kinderen en die van de andere leden van je vereniging.
Nodig hen uit om samen iets leuks te doen: volksspelen, speelgoedjes knutselen, oude filmpjes kijken, een vertelnamiddag, bakken of koken volgens een oud recept,…
Vraag de kinderen om een (foto)verslag te maken van de activiteit en neem dit op in je tijdschrift, jaarboek en/of Facebookpagina.
Wil je met meer jongeren in contact komen, dan kan een samenwerking met een jeugdbeweging een goed idee zijn. In dit artikel en op deze website vind je tal van tips en ideeën.
Ook in dit artikel vind je heel wat advies rond het samenwerken met jongeren.
Algemene tips rond het aantrekken en houden van vrijwilligers, vind je in het stappenplan De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid van FARO en Heemkunde Vlaanderen (nu Histories vzw).
In de publicatie Geweldig en gewild van FARO, Heemkunde Vlanderen en Familiekunde Vlaanderen (nu samen Histories vzw) vind je 50 inspirerende verhalen over vrijwilligerswerking in de erfgoedsector.
FARO, Heemkunde Vlaanderen en Herita schreven samen dit ABC van het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector.
Je bestuur verjongen
Vele erfgoedverenigingen kampen met hetzelfde probleem: bestuursleden van het eerste uur worden er niet jonger op en willen of moeten, bv. om gezondheidsredenen, de fakkel doorgeven aan een jongere ploeg. Maar vaak moeten deze jongere leden eerst nog gevonden worden.
Staat jouw vereniging ook voor deze uitdaging en weet je niet meteen hoe je dit kan aanpakken? Geen nood: je kunt je in dit traject laten begeleiden door Erfgoed Noorderkempen en / of Histories vzw.
Aarzel niet om contact op te nemen!
Inspirerend voorbeelden van vernieuwingstrajecten kan je hier vinden (bij Histories vzw) en hier (bij de noorderburen van Erfgoed Brabant).
Met dank aan Daphné Maes van Histories vzw voor het aanreiken van de artikels.
afbeeldingen: www.unsplash.com