Kempencollectie in Kaart
Kempencollectie in Kaart is een project van de vier Kempense erfgoedcellen waarin de collecties van 44 gemeenten en steden in de Kempen in kaart worden gebracht.
Kempencollectie in Kaart is een project van de vier Kempense erfgoedcellen waarin de collecties van 44 gemeenten en steden in de Kempen in kaart worden gebracht.
80 jaar Bevrijding is een bovenlokale samenwerking tussen de gemeentes Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Beerse, Merksplas en Vosselaar, met tal van partners waaronder Erfgoed Noorderkempen. Dit project herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog in onze regio aan de hand van een feestweekend en reizende expo.
Inleiding Velen kennen het Bels Lijntje als het toeristisch fietspad tussen Turnhout en Tilburg. Tot voor 35 jaar raasde er echter nog een trein over dit traject. Op 1 oktober 1867 opende de spoorlijn. De Grand Central Belge had grootse plannen met de lijn. Het zou het spoor voor internationaal goederen- en passagierverkeer tussen Nederland…
Erfgoed Noorderkempen viert FEEST! 20 jaar geleden is de Archeologische dienst Antwerpse Kempen (AdAK) gestart met het uitvoeren van archeologische onderzoeken, de voorloper van Erfgoed Noorderkempen.
De Kempense IOED’s zetten de archeologie van 37 gemeenten in de kijker bij haar inwoners en ondernemen acties om de dagdagelijkse inspanningen rond archeologie in die regio zichtbaar te maken.
In Turnhout werden 37 sgraffiti ontdekt die werden ontworpen door de Belgische kunstenaar Paul Cauchie. Samen met Tur’Nouveau zet Erfgoed Noorderkempen dit erfgoed graag in de kijker!
Benieuwd naar het verhaal achter de markante panden in jouw buurt? We laten hier graag de eigenaars aan het woord, die fier zijn op hun erfgoedpand.
De Kempense onroerenderfgoeddiensten en architectuurplatform AR-TUR gaan zowel in binnen- als buitenland op zoek naar de beste voorbeelden van verduurzamen van modernistisch erfgoed. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen.
Verspreid over de Noorderkempen vind je ze overal: kapelletjes, beelden van Maria en Jezus, maar ook van heiligen die werden aanbeden of aangeroepen in tijden van nood of om een gunst te vragen.
Met dit project willen we ons archeologische erfgoed meer zichtbaar maken voor iedereen. Dit erfgoed zit vaak letterlijk onzichtbaar onder de grond.
Allemaal Digitaal is een project van Erfgoed Noorderkempen waarmee we alle collectiehouders in onze regio met zo concreet mogelijke hulp ondersteunen.
Met het project Kempense Kerststallen, willen we – samen met de andere Kempense Erfgoedcellen – de traditie van de kerststal borgen. We mikken op verschillende doelgroepen. We brengen de buitenkerststallen (ondertussen meer dan honderd) in kaart en gaan op zoek naar miniatuurkerststallenbouwers en -verzamelaars.