Inleiding

Met het project Kempense Kerststallen, willen we – samen met de andere Kempense Erfgoedcellen – de traditie van de kerststal borgen. We mikken op verschillende doelgroepen. We brengen de buitenkerststallen (ondertussen meer dan honderd) in kaart en gaan op zoek naar miniatuurkerststallenbouwers en -verzamelaars.

Blogberichten over Kempense Kerststallen

Verslag van het project

In 2016 werden we door de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden en Leca (ondertussen opgegaan in Werkplaats Immaterieel Erfgoed) gevraagd om mee te werken aan een traject om de Vlaamse Kerststallentraditie te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Gekoppeld aan dit traject – wat nog steeds loopt – startten we in de Kempen met een eigen regionaal project, waarbij we de lokale kerststallentradities op verschillende manieren wilden bewaren.

Zo maakten we een documentaire waarin het bouwen van een buitenkerststal tot in de puntjes wordt uitgelegd.

We bouwden ook een heus netwerk van kerststallenbouwers uit. We proberen elk jaar samen te komen om kennis te maken met elkaar, een kerststal te bezoeken en ervaringen uit te wisselen. Normaal organiseerden we in 2020 ook een Kempens Congres voor Kerststallenbouwers, maar door de coronamaatregelen moesten we dit uitstellen.

Tenslotte ontwikkelden we de website www.kempensekerststallen.be, waarop we al de kerststallen in ons werkingsgebied letterlijk op de kaart zetten en van elke stal de geschiedenis weergeven. Ondertussen vonden we al heel wat pareltjes waaraan vaak zeer mooie verhalen verbonden zijn. Sinds 2019 breidden we de website uit in samenwerking met de erfgoedcellen Kempens Karakter en k.ERF!. Zo verzamelden we ondertussen meer dan 100 beschrijvingen van Kempense buitenkerststallen. Bij een aantal van de stallen kan je bovendien ter plaatse, via een QR-code, de geschiedenis van die stal via je smartphone raadplegen. Sinds kort zijn we bezig met een nieuwe toevoeging: de komende tijd willen we ook de miniatuurkerststallenbouwers en -verzamelaars een plaats geven op de website.
Ken jij nog een buitenkerststal, een miniatuurkerststallenbouwer of -verzamelaar die nog niet op onze website staat? Neem dan snel contact met ons op!

Media over Kempense Kerststallen