GEZOCHT:VERHALEN VAN BAREELWACHTERS Tussen Turnhout en de grens met Nederland bevonden zich negen routehuisjes, ook bekend als roethuisjes (verbasterd vanuit het Frans), wachtershuisjes of bareelhuisjes, bij bepaalde bewaakte overwegen. Deze routehuisjes zijn jammer genoeg allemaal verdwenen. Dankzij de oorspronkelijke plannen van aanleg en het bevolkingsregister kennen we echter wel de vroegere locatie van deze huisjes…
Inleiding
Velen kennen het Bels Lijntje als het toeristisch fietspad tussen Turnhout en Tilburg. Tot voor 35 jaar raasde er echter nog een trein over dit traject. Op 1 oktober 1867 opende de spoorlijn. De Grand Central Belge had grootse plannen met de lijn. Het zou het spoor voor internationaal goederen- en passagierverkeer tussen Nederland en België worden. Maar al vanaf de beginjaren was er weinig personen- en goederenvervoer. De spoorlijn werd een lokale lijn en het personenvervoer werd al in 1872 beperkt om in 1934 helemaal te stoppen. Ook het goederenvervoer ging bergaf en werd in 1960 stopgezet. Daarna kreeg het traject een nieuwe bestemming als toeristisch fietspad.
Oproep naar anekdotes en foto's
In samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen en enkele Nederlandse en Belgische gemeenten werkt Stad Turnhout aan het Europese project ‘Brabant kust de Kempen’. Een onderdeel van het project is om meer beleving aan het Bels Lijntje te koppelen. Hiervoor is Erfgoed Noorderkempen op zoek naar meer achtergrondinfo rond gevonden foto’s, krantenartikels … Deze informatie zal als basis gebruikt worden voor storytelling en voor toeristische productontwikkeling.
Meer weten? Contacteer ons!
Wil je meer weten over dit project of heb je interessante anekdotes en foto’s die je graag met ons wil delen, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Contact
marijke.drijbooms@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.62