Inleiding

In september 2024 is het precies 80 jaar geleden dat de gemeentes Baarle-Hertog, Beerse, Merksplas en Vosselaar door de geallieerden werden bevrijd van de Duitse bezetters. Deze historische gebeurtenis, als onderdeel van de bredere bevrijding van België, betekende het einde van een donkere periode in onze geschiedenis, namelijk de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks wordt de Bevrijding herdacht, maar dit jaar zullen we deze belangrijke gebeurtenis extra groots vieren en herdenken.

Bevrijdingsweekend 27 tot 29 september

De gemeentes Baarle-Hertog, Beerse, Merksplas en Vosselaar werken samen met diverse erfgoedverenigingen en andere groepen die zich bezighouden met de herdenking van de oorlogen om dit bijzondere jubileum te organiseren. Het jubileumjaar van de Bevrijding wordt feestelijk geopend met een groot Bevrijdingsweekend dat plaatsvindt van vrijdag 27 tot en met zondag 29 september. Tijdens dit weekend vieren we de Bevrijding op de prachtige terreinen van Merksplas Kolonie met een afwisselend en boeiend programma.

We starten met een lezing over het verzet en de opening van een fototentoonstelling op vrijdag. Zaterdag kunnen bezoekers deelnemen aan wandelingen met re-enactments die de geschiedenis opnieuw tot leven brengen. Ook Beers Begot! neemt je mee naar het verleden met hun muzikale vertelling ‘Bevrijd Begot!’, opgevoerd door lokaal talent. Daarnaast is er een militair kampement opgezet om te laten zien hoe het leven eruitzag tijdens de oorlog. Op zondag eert een speciaal sterkevrouwenontbijt de krachtige vrouwen die tijdens de oorlog een belangrijke rol speelden. Het weekend wordt afgesloten met een muzikale apotheose, waarbij muziekgroepen uit alle betrokken gemeenten optreden en voor een feestelijke sfeer zorgen.

Dit jaar én volgend jaar zullen er nog verschillende activiteiten en evenementen plaatsvinden in het kader van de herdenking van de Bevrijding. Meer informatie hierover zal beschikbaar zijn in een overzichtsbrochure die binnenkort verschijnt, zowel fysiek als digitaal op deze webpagina.

Bijdrage Erfgoed Noorderkempen

Erfgoed Noorderkempen ondersteunt het 80-jarig jubileum van de Bevrijding op verschillende manieren. Zo stelden wij de fototentoonstelling samen in nauwe samenwerking met lokale experts. Ook de overzichtsbrochure, die binnenkort zal verschijnen, werd samengesteld voor Erfgoed Noorderkempen.

Ticketverkoop Bevrijdingsweekend

Voor twee activiteiten tijdens het Bevrijdingsweekend heb je tickets nodig.

Wil je genieten van een heerlijk themaontbijt: Heldinnen van de Oorlog? Koop dan je tickets hier.

Ben je benieuwd naar de muzikale vertelling ‘Bevrijd Begot!’ door Beers Begot!? Klik dan hier om je tickets te kopen.

Erfgoed Noorderkempen organiseert deze ticketverkoop niet zelf, we helpen alleen 80 jaar Bevrijding te promoten en ondersteunen. Heb je vragen of problemen? Neem dan contact op met toerisme@merksplas.be.