Onze archeologische dienst is niet zomaar ontstaan. Enkele pioniers gingen in het begin van de 20e eeuw systematisch op zoek naar oudheden in de Kempen. De Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria werd in 1903 opgericht in Turnhout. Deze jonge intellectuelen verzamelen al de gevonden objecten en dit vormt de basis van de archeologische collectie van het Taxandriamuseum. De archeologische interesse professionaliseerde doorheen de jaren, waarna verschillende diensten onderzoek en opgravingen gingen uitvoeren.
In 2003 beslisten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar, met de steun van Vlaanderen, om zelf archeologisch onderzoek uit te voeren. Zo werd in juni 2003 de Archeologische dienst Antwerpse Kempen opgericht, of kortweg AdAK. Onze collega Jef Van Doninck startte met het uitvoeren en verwerken van archeologische onderzoeken in deze gemeenten. Pionier Jef ontdekte samen met zijn collega’s de geheimen in de Antwerpse Kempen-bodem.
Waarom is dit zo belangrijk voor Erfgoed Noorderkempen?
Na de oprichting in 2003 werd AdAK omgevormd tot een aparte projectvereniging om verder te kunnen groeien. De volgende jaren evolueerde de dienst zo, dat ze in 2008 het eerste erfgoedconvenant met Vlaanderen afsloot. Bij deze evolutie hoorde ook een naamsverandering, en zo werd Erfgoed Noorderkempen op 1 januari 2009 geboren. Naast de deelwerking onroerend erfgoed richtten ze ook de deelwerking cultureel erfgoed op. Indirect is Erfgoed Noorderkempen dus 20 jaar geleden ontstaan.
Deze mijlpaal kunnen we niet ongezien voorbij laten gaan. In 2013 vierden we het 10-jarig bestaan met een tentoonstelling en boek ‘Vondsten Vertellen’. Dit jaar zetten we elke maand een spraakmakende opgraving in de kijker, waarbij we vondsten en sfeerfoto’s van op het terrein uitlichten. Genieten jullie mee van deze reis doorheen het AdAK-tijdperk?