Ontdek het onroerend erfgoed van je streek tijdens Open Monumentendag!

Partner: Herita

Datum: Jaarlijks 2de zondag van september

Open Monumentendag vindt in 2024 plaats op zondag 8 september. Het nieuwe thema is ‘En route!‘ Het wordt een editie gewijd aan routes, netwerken en connecties tussen monumenten. Organisatoren kunnen inschrijven vanaf mei 2024.

Over Open Monumentendag

Meer weten? Contacteer ons!

Elk jaar in september is het op veel plaatsen in Europa Open Monumentendag. In Vlaanderen valt dit traditioneel op de tweede zondag van september. Op die dag gaan de deuren en poorten van bijzondere gebouwen, landschappen en archeologische sites wagenwijd open.

In Vlaanderen neemt Herita de organisatie van OMD voor haar rekening in samenwerking met lokale of regionale partners. Erfgoed Noorderkempen ondersteunt daarbij alle initiatieven voor de elf gemeenten uit ons werkingsgebied.

Wil je graag zelf een activiteit organiseren?

Wie zelf een OMD-activiteit wil organiseren, kan die nog tot 21 juli 2024 registreren via de organisatorenzone.

Heb je ideeën voor activiteiten en openstellingen voor één van de volgende jaren? Laat het ons weten!
Wij ondersteunen je graag met raad en daad voor het uitwerken en voor het aanmelden van je activiteit op de centrale website van OMD (via de Uit-databank). We kunnen eventueel ook zorgen voor bijkomende panelen of banners om je verhaal duidelijker te kunnen vertellen.

Algemene info voor organisatoren:

  • Voor meer info over OMD (hoe inschrijven, praktische zaken, enz.) kan je terecht op de website van Open Monumentendag.
  • Herita heeft ook een inspiratiegids gemaakt in 2018, je kan deze integraal downloaden: 30 jaar Open Monumentendag, 30 ideeën om mee te doen.
  • Als er iets niet duidelijk is, kan je ook nog steeds contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!

Contact
onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.85

Benieuwd naar de vorige edities?

Op zondag 10 september 2023 stond Open Monumentendag in teken van immaterieel erfgoed: met hart en ziel. Samen met Stad Antwerpen, Erfgoed Voorkempen en alle steden en gemeenten langs de baan toonden we het hart en de ziel van een bijzondere steenweg: de Turnhoutsebaan – Antwerpsesteenweg.

Op zondag 11 september 2022 stond Open Monumentendag in het teken van duurzaamheid. We zetten enkele duurzame verbouwingen van modernistische erfgoedpanden in de kijker. Deze activiteiten kaderen in een traject dat IOED Erfgoed Noorderkempen samen met de andere Kempense onroerenderfgoeddiensten en AR-TUR onderneemt rond het verduurzamen van het Kempens modernistisch erfgoed.

In 2021 stond Open Monumentendag in het teken van inclusie. We organiseerden samen met Turnouveau enkele gratis rondleidingen langs de sgraffiti van Paul Cauchie in Turnhout. Ontdek hieronder alle activiteiten in onze regio.

Op zondag 13 september 2020 was het regionale thema voor Open Monumentendag ‘Bouwen aan de Hemel’. Daarbij werd klein en groot religieus erfgoed extra in de kijker gezet. Omwille van covid-19 werd er voornamelijk ingezet op een interactieve kaart met daarop alle kappelletjes uit de regio. Hieronder de nieuwsberichten en activiteiten van deze editie.

In 2019 was het regionale thema energie! Bekijk de video hieronder voor de activiteiten.

Op zondag 9 september 2018 was het de 30ste editie van Open Monumentendag! Het regionale thema was “Oorlog en Vrede” in het kader van EYCH 2018-project “Het militair erfgoed leeft!”. Daarbij zetten we het militair, burgerlijk en landschappelijk erfgoed in de kijker dat getuigt van de verschillende militaire conflicten die zich afgespeeld hebben  in de regio. Daarnaast werden nog veel andere boeiende erfgoedlocaties opengesteld voor het publiek.

Hieronder wat info over de verschillende activiteiten:

Hieronder alle activiteiten die in 2017 plaatsvonden.

Hieronder alle activiteiten die in 2016 plaatsvonden.