Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Op zondag 10 september 2017 is het al aan zijn 29ste editie toe! Ook in onze regio zijn er een aantal activiteiten, we sommen ze graag allemaal voor jullie op en hopen jullie daar te zien.
Regio Erfgoed Noorderkempen
Hieronder bundelen we voor jullie alle activiteiten die in onze 11 gemeenten plaatsvinden op 10 september. Het zijn in totaal 17 activiteiten op 14 locaties in 7 gemeenten. We sommen ze even op per gemeenten.
Als je klikt op de links in de tekst krijg je meer informatie. Heb je nog vragen? Per activiteit zijn er contactgegevens van de organisatie, neem dan contact met hen op.
ARENDONK
Creatieve wandeling met zoektocht langs een van de meest karakteristieke “monumenten” in het centrum van Arendonk: de Hufkens.
BAARLE-HERTOG/WEELDE
Op Erfgoeddag was het al groot feest langs het Bels Lijntje ter ere van het 150 jarig bestaan. En ook nu vieren we verder: er worden rondleidingen gegeven, inclusief bezoek aan een stationswoning. Bezoek ook de oplegger met de expo. Om 13:30 worden dan de nieuwe spanten op het voormalige perron in bijzijn van burgemeesters, schepenen en wethouders van de gemeenten aan weerszijde van de grens langs het Bels Lijntje ingehuldigd!
Tip: je kan langs het Bels Lijntje vanuit Turnhout naar deze activiteit fietsen en op 6 à 7km ervandaan ligt de archeologische site van ’t Heike waar ook nog andere leuke activiteiten zijn (zie bij RAVELS).
HOOGSTRATEN
Enkele mooie monumenten uit de gemeente worden opengesteld voor het grote publiek. Zo is de Laermolen en de Meerselmolen te bezichtigen. Je kan ook de kapel van het Klein Seminarie of de Sint Katharinakerk bezoeken. In Wortel kan je aansluiten voor een wandeling langs relicten van grenzenerfgoed!
OUD-TURNHOUT
Het Europese thema van OMD is dit jaar natuur en dan kan één van de oudste beschermde landschappen in Vlaanderen ‘De Liereman’ niet ontbreken! Ga mee op stap voor een ‘cementrustieke’ wandeling op de grens tussen natuur en cultuur op de meest typische bodem van de Kempen, de podzol.
TURNHOUT
Er worden heel wat oude en modernere ‘huizen’ in Turnhout opengesteld.
Onze eigenste collega Stephan geeft je een bouwhistorische rondleiding in en rond één van de oudste woningen van Turnhout, nl. het ‘huis metten thoren’, beter bekend als het Taxandriamuseum. Als dat nog niet genoeg is verteld de nieuwe eigenaar van het huis Caron in de Warandestraat je alles over de geschiedenis en de restauratieplannen van dit gebouw!
En dan springen we naar de 20ste eeuw! Het is op 10 september ook de Dag van de Architectuur en in het kader daarvan wordt de architectenwoning van Jozef Schellekens nog eens voor het grote publiek opengesteld. Ook in cultuurhuis Warande kan je terecht voor moderne architectuur: je krijgt er meer uitleg over de toekomstige locatie van de bibliotheek en het stadsarchief.
Tip: de locaties liggen op wandelafstand van elkaar, de geleide bezoeken zijn op verschillende uren, stem deze op elkaar af en vul je dag! Fiets je graag? Je kan vanuit Turnhout ook via het Bels Lijntje naar de activiteit op de grens in Baarle/Weelde fietsen.
RAVELS
Onroerend erfgoed is ook archeologie! Grafheuvels uit de bronstijd en de ijzertijd vinden we in heel onze regio terug, maar nu worden met het het project BURN deze van ’t Heike in Ravels in de kijker gezet. Je kan niet enkel en alleen de site met de gerestaureerde grafheuvels bezoeken, maar ook verder de omgeving verkennen tijdens een wandeling en uitleg krijgen waarom het ‘Ravels Kamp’ in Turnhout ligt, wat het NAVO vliegveld is en wanneer het grafveld ’t Heike opgegraven werd. Kinderen mogen dan weer leren urnen boetseren op de site en ook de allerkleinste kunnen een leuke kleurplaat ter plaatse inkleuren. Als dat nog niet genoeg is wordt er ook een nieuw lokaal koekje voorgesteld ‘het Ravels Tumulieke’!
Tip: Kom met de fiets en rij 6 à 7km door naar de grens aan het Bels Lijntje en leer meer over het spoorwegverleden en de relicten ervan aan de grens (zie BAARLE/WEELDE). Wil je meer weten over archeologie en vondsten uit onze regio? Bezoek dan ook eens de partners van BURN. Zo kan jij in het Taxandria Museum te Turnhout de potten vinden van het grafveld ‘Raaftuinen’ vlak bij ’t Heike, in het Stedelijk Museum Hoogstraten leer je meer over het leven in de IJzertijd en in het Museum aan de Grens in Poppel kan je urnen zien uit het grafveld van’t Heike!
RIJKEVORSEL
Het Gemeentelijk Heemkundig Museum zet zijn deuren open! De Heemkundige kring van Rijkevorsel is reeds 40 jaar actief in de gemeente en daardoor zijn ze de uitgelezen bron van informatie over het verdwenen of nog bestaande onroerend erfgoed in Rijkevorsel. In het museum kan je dan ook allerlei relicten en foto’s vinden van dit (bouwkundig) erfgoed.
We hopen jullie op 1 van deze activiteiten tegen te komen op zondag 10 september!
Wil je graag buiten onze regio het onroerend erfgoed ontdekken? Op de website van OMD kan je uit alle activiteiten je grootste favorieten kiezen en zo je persoonlijke programma samenstellen en zoeken over heel Vlaanderen!