Eind februari startte Joachim Rombouts als stagiair bij de archiefdienst van Erfgoed Noorderkempen. Joachim woont in Hoogstraten en studeert in Gent. Daar volgt hij de opleiding informatiebeheer: bibliotheek en archief aan Arteveldehogeschool. In deze blogpost vertelt hij over zijn periode als stagiair bij de archiefdienst van Erfgoed Noorderkempen.
Fijn dat je hier bent. Het is echt leuk dat je deze post leest en ik je zo kan vertellen over mijn ervaringen als stagiair. Heb jij zelf ooit ergens stage gelopen?
Ik ga er even vanuit dat je “ja” geantwoord hebt op mijn vraag.
In dit geval zal je dit gevoel vast herkennen: de eerste keer dat je op een bepaalde plaats stage loopt. Weet je nog hoe dat voelt? Spannend, toch? Voor mij was het de eerste keer dat ik stagiair was bij een archiefdienst. En spannend was het zeker.
Voor mijn stage begon, wist ik (als ik dan heel eerlijk ben) eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Vanuit mijn opleiding heb ik al wel geleerd over de inhoud van archiveren en ben ik familiair met taken zoals digitaliseren en duurzaam bewaren. Maar ik had niet echt een beeld van hoe de week van een archivaris eruit zou kunnen zijn. En ik wist al helemaal niet of het mijn ding zou zijn. Dat is dan ook vooral wat de stage voor mij moest uitwijzen. Is dit iets voor mij of niet?
Om het antwoord te vinden op deze prangende vraag, deed ik stage bij de archiefdienst van Erfgoed Noorderkempen. Ik geef even een schets van deze dienst. Er zijn zes gemeenten aangesloten bij de archiefdienst. De intergemeentelijke archivaris Ward Van Houdt is verantwoordelijk voor hun gemeente- en OCMW-archieven. Deze gemeenten zijn Rijkevorsel, Beerse, Ravels, Kasterlee, Vosselaar en Oud-Turnhout.
Voor vijf weken lang werkte ik op dinsdagen en woensdagen samen met Ward in de archieven. Dat was interessant. Want zo heb ik verschillende archieven gezien op verschillende plaatsen. De vier plaatsen waar ik als stagiair geweest ben, zijn Vosselaar, Kasterlee, Oud-Turnhout en Rijkevorsel.
Mijn eerste week begon in het gemeentehuis van Vosselaar. Daar waren ze net bezig met de verhuis van het archief: een deel van het archief moest naar andere rekken verplaatst worden. Een stevig werk om mee te beginnen. Gelukkig konden we rekenen op de goede hulp van de technische dienst.
De tweede dag die week hebben we de opdrachten voor de rest van de stage. Een van die opdrachten was dat ik interviews zou houden bij de heemkundige kringen van iedere gemeente.
De tweede week mocht ik in de archieven van Kasterlee zijn. Archieven? Dat leest u goed! Ik heb namelijk zowel het OCMW- als het gemeentearchief gezien. Het is heel interessant om de verschillen in deze archieven te kunnen zien en ze met elkaar te vergelijken. Later die week zijn we op bezoek gegaan naar de heemkundige kring Nicolaus Poppelius (Ravels-Weelde-Poppel). Daar hebben we gesproken over hun manier van werken en gevraagd naar feedback over het gemeentearchief van Ravels. Met veel enthousiasme hebben ze ons hierover verteld.
Dan zijn we bij de derde week beland. Toen mocht ik naar het gemeentearchief van Oud-Turnhout gaan kijken. Ward en ik hebben die week ook gesproken met de archivaris van de heemkundige kring Corsendonca. We waren allebei enorm onder de indruk van de erg uitgebreide (digitale) beeldencollectie en van zijn metadatering.
De voorlaatste week van mijn stage. Daar hebben we gesproken met de voorzitter van de heemkundige kring van Rijkevorsel. Hij heeft met heel veel enthousiasme verteld over de taken waar de kring mee bezig is en hun manier van archiveren.
De laatste week was ik terug in Kasterlee. Daar hebben we gesproken met de archivaris van de heemkundige kring van Kasterlee-Lichtaart-Tielen. Hij heeft ons een rondleiding gegeven door het prachtige oude gemeentehuis van Tielen. Vervolgens liet hij ons hun overzichtelijke archief zien. Hier heb ik enorm uit geleerd. Op mijn laatste dag heb ik mijn stage afgerond op de manier dat ik gestart ben. In het gemeentearchief van Kasterlee zijn ze namelijk bezig met de opruim van archiefstukken die volgens de selectieregels weg mogen. Samen met de technische dienst heb ik de documenten die weg mochten in containers gegooid; die worden dan later opgehaald om versnipperd te worden. Omdat Ward even weg moest voor een meeting, mocht ik zelfs aan de leiding staan. Dit was hard werken, maar het ging wel snel vooruit.
Tijdens mijn stage heb ik dus heel veel verschillende archieven gezien en heel veel verschillende mensen gesproken. Of dit mij heeft gemotiveerd om archivaris te worden? Wel, daar heb ik volgend antwoord op:
Door alle ervaringen die ik tijdens mijn stage heb opgedaan: alle opdrachten die ik had, alle archieven die ik heb bekeken, alle mensen die ik heb gesproken… is mijn beeld op de archiefsector enorm verruimd en heb ik steeds meer interesse ontwikkeld voor de sector.Of ik na mijn opleiding archivaris wil worden, weet ik nog niet. Maar ik wil mij met zekerheid en enthousiasme verder verdiepen in de archiefsector!