Deze categorie moet worden aangevinkt als een project afgelopen is. OPGELET: de categorie ‘lopend project’ moet dan wel afgevinkt worden anders blijft het project ook zichtbaar bij de lopende projecten
Naar deze dag waren we heel hard aan het uitkijken: het publieksluik van GOEI GERIEF, ons door Leader MAK+ gesubsidieerd project rond agrarisch erfgoed. Op zondag 23 april 2023 organiseren we ons evenement BEESTIG GOE GEAMUSEERD.
In 2018 vierden we 20 jaar UNESCO erkenning van 13 Vlaamse begijnhoven. De viering vond plaats tijdens het Europese Erfgoedjaar.
Koek! ontstond als een persoonlijk initiatief van de Turnhoutse theatermaakster Inge Van Gestel. Vertrekpunt was een theatervoorstelling over een clandestiene koekfabriek. De Koekfabriek is een metafoor voor het leven en wat je er zelf van bakt. Het project Koek! liep van 2013 tot en met 2015.
Militair erfgoed doorkruist de gehele regio van Voorkempen en Noorderkempen. Overal in het landschap zijn overblijfselen aanwezig van de strijd die in deze grensstreek gevoerd werd. Naar aanleiding van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (EYCH2018) sloegen we de handen in elkaar met Erfgoed Voorkempen en zetten we in 2018 en 2019 het militaire erfgoed weer op de kaart in een gezamenlijk project “Militair erfgoed leeft! Vergeten strijd aan de grens”.
De Archeologische dienst Antwerpse Kempen (AdAK) vierde in 2013 haar 10 jarig jubileum met een boek en de gelijkname tentoonstelling ‘Vondsten Vertellen, archeologisch parels uit de Antwerpse Kempen’. De tentoonstelling liep in het Taxandriamuseum te Turnhout en kwam later ook in gewijzigde vorm naar het Stedelijk Museum Hoogstraten. Het rijk geïllustreerde boek werd ondermeer verkocht door de Standaard Boekhandel.
De Collectieve Collectie is een Bovenlokaal Cultuurproject van kunstenaar Kristof Van Gestel, De Warande, Taxandriamuseum, Kunst in Zicht, Erfgoed Noorderkempen en tal van andere lokale partners. De Collectieve Collectie is een participatieve procedure die start vanuit het waarderen en (her)gebruiken van zwerfgoed. Het project loopt van maart 2020 tot en met maart 2021.
Sinds begin 2021 werken we, met financiële steun van Leader MAK+, aan een groot inventarisatie- en ontsluitingsproject rond landbouwerfgoed. In de gemeenten Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel gaan we op zoek naar landbouwalaam (landbouwwerktuigen) en -technieken. We proberen zoveel mogelijk collecties en technieken te inventariseren, digitaliseren en documenteren. Op Erfgoeddag 2023 organiseren we hier een publieksevenement voor.
BL150 was een project rond het 150-jarig bestaan van de vroegere spoorverbinding Turnhout-Tilburg, in de volksmond het ‘Bels Lijntje’. We werkten toen mee aan het project. Hierbij werd de bewegwijzering aangepast, er kwam een reconstructie van het vroeger emplacement aan het station Baarle-Grens, de draaischijf (waar de locomotieven werden gedraaid) werd in ere hersteld en er kwam een reizende expo. Wij dienden op vraag van de vzw BL150 een subsidieaanvraag in bij de provincie Antwerpen en stonden in voor de ontwikkeling van de expo.
Families met baby’s, peuters en kleuters vormen een doelgroep die in de cultureel erfgoedsector nog vaak over het hoofd wordt gezien. We deden een oproep naar een regionale erfgoedpartner met goesting om het cultureel erfgoed waarin hij gespecialiseerd is, toegankelijk te maken voor families met jonge kindjes. Die enthousiaste partner werd gevonden in collectief MOOS.
De Nacht van het Kempens Erfgoed was een initiatief van de erfgoedcellen Kempens Karakter, k.ERF en Erfgoed Noorderkempen. Op de voorlaatste vrijdag- en zaterdagavond van oktober zetten verschillende musea en verenigingen hun deuren open voor gratis lezingen, vertelavonden, demonstraties, rondleidingen en zoveel meer.