Deze categorie moet worden aangevinkt als een project afgelopen is. OPGELET: de categorie ‘lopend project’ moet dan wel afgevinkt worden anders blijft het project ook zichtbaar bij de lopende projecten

Militair erfgoed leeft

Militair erfgoed doorkruist de gehele regio van Voorkempen en Noorderkempen. Overal in het landschap zijn overblijfselen aanwezig van de strijd die in deze grensstreek gevoerd werd. Naar aanleiding van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (EYCH2018) sloegen we de handen in elkaar met Erfgoed Voorkempen en zetten we in 2018 en 2019 het militaire erfgoed weer op de kaart in een gezamenlijk project “Militair erfgoed leeft! Vergeten strijd aan de grens”.

Vondsten Vertellen

De Archeologische dienst Antwerpse Kempen (AdAK) vierde in 2013 haar 10 jarig jubileum met een boek en de gelijkname tentoonstelling ‘Vondsten Vertellen, archeologisch parels uit de Antwerpse Kempen’. De tentoonstelling liep in het Taxandriamuseum te Turnhout en kwam later ook in gewijzigde vorm naar het Stedelijk Museum Hoogstraten. Het rijk geïllustreerde boek werd ondermeer verkocht door de Standaard Boekhandel.

Goei Gerief

Sinds begin 2021 werken we, met financiële steun van Leader MAK+,  aan een groot inventarisatie- en ontsluitingsproject rond landbouwerfgoed. In de gemeenten Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel gaan we op zoek naar landbouwalaam (landbouwwerktuigen) en -technieken. We proberen zoveel mogelijk collecties en technieken te inventariseren, digitaliseren en documenteren. Op Erfgoeddag 2023 organiseren we hier een publieksevenement voor.

BL150

BL150 was een project rond het 150-jarig bestaan van de vroegere spoorverbinding Turnhout-Tilburg, in de volksmond het ‘Bels Lijntje’. We werkten toen mee aan het project. Hierbij werd de bewegwijzering aangepast, er kwam een reconstructie van het vroeger emplacement aan het station Baarle-Grens, de draaischijf (waar de locomotieven werden gedraaid) werd in ere hersteld en er kwam een reizende expo. Wij dienden op vraag van de vzw BL150 een subsidieaanvraag in bij de provincie Antwerpen en stonden in voor de ontwikkeling van de expo.