Inleiding

Koek! ontstond als een persoonlijk initiatief van de Turnhoutse theatermaakster Inge Van Gestel. Vertrekpunt was een theatervoorstelling over een clandestiene koekfabriek. De Koekfabriek is een metafoor voor het leven en wat je er zelf van bakt. Het project Koek! liep van 2013 tot en met 2015.

Tegelijkertijd was Koek! ook een erfgoedverhaal, nl. dat van peperkoekfabriek Van Deun Poppeliers uit Turnhout die tussen 1924 en 1987 in het centrum van Turnhout, aan het station was gevestigd. Tijdens haar onderzoek naar de fabriek, stootte Inge op de tragische familiegeschiedenis: op sinterklaas avond 1963 het directeursechtpaar overleed in een auto-ongeval en liet vier kleine kinderen achter. Op 6 december 2013, dag op dag 50 jaar na het ongeval, ging de voorstelling in première.

Verslag van het project

Koek! was een fenomeen. Toen Inge Van Gestel in voorjaar 2013 een subsidiedossier indiende bij Vlaanderen kreeg ze nul op rekest. ‘Bakken kost geld’ besloot Inge en ze ging dan maar zelf op zoek naar de nodige partners en sponsors om haar project te realiseren. Ondertussen was het idee al zo ver gegist (dat doet peperkoekdeeg nu eenmaal) dat het bakken niet lang meer kon wachten. Wim Van Beek van restaurant De Weerelt zette zijn schouders onder het initiatief en mobiliseerde de stadsdiensten toerisme en centrum management. Luc Van Hout van architectuurburo Architects In Motion (AIM) zorgde voor de geheime speelplek. De Erfgoedcel legde een kredietlijntje om de eerste financiële noden te ledigen en ‘along the road’ haakten steeds meer sponsors en sympathisanten hun karretje aan de voortdenderende Koek! locomotief. 

Van bij aanvang ging het idee rond dat er een nieuwe echte Turnhoutse Peperkoek moest komen. Bakkerij ‘Het Verloore Brood’ uit de Paterstraat zegde tenslotte toe om de productie van dit nieuwe authentieke streekproduct te verzekeren. Het recept is gebaseerd op het origineel van Van Deun Poppeliers, maar werd door de docenten van de Turnhoutse Hotelschool vertaald naar een hedendaagse versie. En aangezien peperkoek zich nu eenmaal niet zo makkelijk voor één gat laat vangen, besloot ook groot-koekjes-bakker Didess om voor een primeur te zorgen: hun peperkoekjes werden en worden in tal van Turnhoutse horecazaken geserveerd. 

En alsof het nog niet allemaal genoeg was, zagen Erfgoedcel Noorderkempen en MOOOV! er geen graten in om enerzijds een heuse erfgoedtentoonstelling en anderzijds een popup cinema te verzorgen. Dat laatste met de authentieke bedrijfsfilm van Van Deun Poppeliers uit de jaren ’50 die door de erfgoedcel werd gedigitaliseerd.

Op 6 december 2013 tenslotte ging de voorstelling in première. Bezoekers werden in een authentieke oude maar door vzw Blauwhoef kundig gerestaureerde stadsbus op verschillende plekken in de stad opgepikt om naar de plaats van de voorstelling te worden gebracht. De voorstelling werd 16 keer opgevoerd voor telkens 100 bezoekers en was telkenmale uitgevoerd. In 2015 werd de voorstelling in aangepaste versie nogmaals tal keren hernomen in De Warande.

Media over Koek!

Downloads:

De banner tentoonstelling van het project kunt u hier in lage resolutie opnieuw bekijken en downloaden

Banner 1

Banner 2

Banner 3

Banner 4

Banner 5

Algemene info

Meer weten? 

De blog over het project staat nog steeds online:

https://koekfabriek.wordpress.com/

Contact
cultureelerfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.62