Inleiding

Het Grave Ravenpad is een wandel- en speelparcours voor families met baby’s, peuters en kleuters in het Gewestbos in Ravels. Het verhaal van De IJle Prijen en het Witte Raafje, geschreven door collectief MOOS en geïnspireerd op oude Kempense volksverhalen, leidt families door het bos tot bij een heel bijzonder babydiertje. Allerlei vreemde wezens kruisen het pad van de kinderen. Hun zintuigen worden geprikkeld, ze leren het bos kennen en ze worden gestimuleerd om veel te bewegen. De verborgen magie van de omgeving en het spel in de natuur staan centraal.

Het Grave Ravenpad is een initiatief van collectief MOOS en werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Erfgoed Noorderkempen, Toerisme Provincie Antwerpen, Agentschap voor Natuur en Bos, Gemeente Ravels en Natuurpunt.

Verslag van het project

Bestaat er een mooier gevoel dan je echt ‘thuis’ te voelen op een bepaalde plek? Ongeacht of je op die plek woont of er slechts even op bezoek komt. Wij zijn ervan overtuigd dat dat thuisgevoel enorm kan groeien wanneer je het culturele erfgoed van een plek leert kennen. Erfgoed Noorderkempen wil dat iedereen – inwoner, bezoeker, toerist – zich hier thuis voelt. Daarom investeren wij graag in een doelgroep die in de cultureel erfgoedsector nog vaak over het hoofd gezien wordt: families met baby’s, peuters en kleuters. Eind 2018 deden we een oproep naar een regionale erfgoedpartner met goesting om het cultureel erfgoed waarin hij gespecialiseerd is, toegankelijk te maken voor families met jonge kindjes. Die enthousiaste partner werd gevonden in collectief MOOS. Wij coördineerden, communiceerden en ondersteunden hun Grave Ravenproject waar nodig, maar zagen vooral dat het goed was!

Het Grave Ravenpad werd op 24 oktober 2020 geopend, maar onze samenwerking met collectief MOOS loopt verder. Wij ondersteunen hen bij de verdere promotie van het Grave Ravenproject.

Extra

Het Grave Ravenpad is autismevriendelijk

Voor kinderen met een autismespectrumstoornis kan het overweldigend zijn om op uitstap te gaan naar een nieuwe plek. Toerisme Voor Autisme ontwikkelt daarom duidelijke stappenplannen waarmee een familie of klas zo’n uitstap kan voorbereiden. En nu is er ook zo’n stappenplan voor het Grave Ravenpad! Je vindt alle info en pdf’s op toerismevoorautisme.be/portfolio/grave-ravenpad

 

Speels leren langs het Grave Ravenpad

Collectief MOOS ontwikkelde een educatief pakket waarmee leerkrachten (of ouders) voor, tijdens of na hun bezoek verder aan de slag kunnen gaan met de IJle Prijen, Hugo de Raaf en co.

Media over het Grave Ravenpad

Algemene info

Meer weten? 

Op www.graveraven.be vind je alle informatie over het Grave Ravenpad.

Op www.collectiefmoos.be vind je alles over de bedenkers van dit project.

Als je zelf een projectidee rond cultureel erfgoed wil bespreken, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Contact
cultureelerfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.62