Inleiding

Sinds begin 2021 werken we, met financiële steun van Leader MAK+,  aan een groot inventarisatie- en ontsluitingsproject rond landbouwerfgoed. In de gemeenten Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel gaan we op zoek naar landbouwalaam (landbouwwerktuigen) en -technieken. We proberen zoveel mogelijk collecties en technieken te inventariseren, digitaliseren en documenteren. Op Erfgoeddag 2022 organiseren we hier een publieksevenement voor.

Blogberichten over Goei Gerief

Verslag van het project

De Noorderkempen is een regio met een enorm landbouwpotentieel. Maar dit komt niet uit het niets: heel wat voorgangers zwoegden om ons landschap vorm te geven. Zij gebruikten hiervoor materialen en technieken die vandaag nog maar door weinig mensen gekend zijn. Met ‘Goei Gerief’ gaan we het roerend, onroerend en immateriëel agrarische erfgoed in de Noorderkempen in kaart brengen, digitaliseren en ontsluiten. Hiermee willen we de inwoners en bezoekers leren waarom onze regio zo’n sterke landbouwregio is, welke voorwerpen en technieken vroeger gebruikt werden, hoe de werking was, waarvoor ze dienden en welke invloed ze op het hedendaagse landschap hebben (gehad). Einddoel is een staalkaart van het landbouwalaam, de -technieken en het agrarisch onroerend erfgoed in onze regio. We presenteren dit resultaat op Erfgoeddag 2022. Op verschillende locaties kun je dan kennis maken met de topstukken uit ons agrarisch erfgoed, workshops, rondleidingen, filmvoorstellingen, … Daarnaast zorgen we voor een permanente ontsluiting via digitale weg, die nadien kan ingezet worden voor andere educatieve, recreatieve en toeristische projecten.

 

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de vorderingen van het project.

Media over Goei Gerief

 

Algemene info

Meer weten? Contacteer ons!

Als je meer wil weten over het verloop en de resultaten van dit project, of wil je graag een activiteit organiseren voor het erfgoedweekend, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Contact
cultureelerfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.62