Beestig Goe Geamuseerd Programma

 

Naar deze dag waren we heel hard aan het uitkijken: het publieksluik van GOEI GERIEF, ons door Leader MAK+ gesubsidieerd project rond agrarisch erfgoed. Op zondag 23 april 2023 organiseren we ons evenement BEESTIG GOE GEAMUSEERD.

Wij willen mensen kennis laten maken met het agrarische verleden en heden van onze regio en lokale ambachten en tradities in ere houden. We organiseren een fietstocht langs interessante locaties en werken samen met lokale ambachtsmensen, boeren en verenigingen om leuke activiteiten te bieden. Je kunt zelf kiezen of je de route fietst of wandelt en je hoeft niet actief deel te nemen aan de fietstocht om aan de activiteiten mee te doen.

Om het programma met nog meer boeiende activiteiten voor jou te vullen, werken we met de organisatie Feel Home EU samen. Hierdoor zullen een deel van de activiteiten door een aantal deskundige Oekraïense creatieve zielen worden gegeven. Oekraïne is wereldwijd bekend als een land met een rijke agrarische geschiedenis waarbij oude tradities en gewoontes nog steeds in ere worden gehouden.

Hieronder kan jij zien wat er op elke locatie gaat gebeuren.

LAERMOLEN

Molenstraat 21, 2320 Hoogstraten

Drankje bij de Laermolen

13 – 17u.

De Laermolen is een must-see tijdens onze fietsroute en ook zeker geschikt voor een apart bezoek. Je zult je hier zeker niet vervelen! Molenaars zijn niet alleen hardwerkende mensen, maar ook erg gastvrij. Op deze prachtige locatie in de natuur, met uitzicht op het water, zullen ze je graag van een drankje voorzien. Naast genieten van jouw drankje kun je jezelf ook verwennen met een van de toffe activiteiten, zoals workshops voor kinderen, of de geweldige optredens. Kortom, er is voor elk wat wils bij de Laermolen!

Lappenpop workshop

13 – 17u.

Een lappenpop is een knuffelige pop gemaakt van verschillende soorten stof, zoals katoen, linnen of wol, die in elkaar zijn genaaid. Deze creatieve en leuke activiteit is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Bij de Laermolen kan je deelnemen aan een workshop lappenpop maken, geleid door Svitlana, een ervaren Oekraïense ambachtsvrouw. Tijdens de workshop leer je hoe je een lappenpop maakt met behulp van stoffen en materialen die beschikbaar zijn op de boerderij. Je hebt de vrijheid om de pop naar eigen wens te ontwerpen en te decoreren met kleurrijke stoffen, knopen, kralen en linten.

Hoofdkrans workshop

13 – 17u.

Tijdens de workshop bij de Laermolen zal Svitlana je stap voor stap begeleiden bij het maken van je eigen unieke hoofdkrans. Je begint met het kiezen van verschillende materialen, zoals bloemen, bladeren, takken en andere decoratieve elementen. Vervolgens zal Svitlana je leren hoe je deze materialen op een mooie en stevige manier aan elkaar kunt bevestigen. Aan het einde van de workshop zal je met een unieke hoofdkrans naar huis gaan, die je als herinnering aan deze bijzondere ervaring en de dag waarop jij je Beestig Goe Geamuseerd voelde, kunt bewaren.

Smoutebollen

13:30 – 16:30u.

Als je de Laermolen bezoekt, vergeet dan niet om jezelf te trakteren op een smoutebol en te genieten van de warme en gastvrije sfeer die deze plek zo bijzonder maakt. De smoutebollen worden met veel liefde en vakmanschap bereid door de molenaars van de Laermolen, dus deze heerlijke traktatie wil je zeker niet missen.

Demonstratie koolzaadolie persen

13:30 – 16:30u.

Naast alle andere activiteiten die er te beleven zijn bij de Laermolen, is er ook de mogelijkheid om een demonstratie bij te wonen van het persen van koolzaadolie. Op deze manier kun je meer te weten komen over hoe deze olie wordt geproduceerd en wat de voordelen zijn van het gebruik van deze olie. De demonstratie is interessant voor jong en oud en een aanvulling op je bezoek aan deze prachtige locatie.”

Optreden Mr. Wanmanbando

14:00 – 14:30u. en 16:00 – 16:30u.

Mr. Wanmanbando is het alterego van Geert Dehertefelt.
Hij speelde in het theater, vertolkte diverse gastrollen op tv, coverde David Bowie en schreef een muzikale reisgids in Tokyo.Na veel verwoede pogingen om er weg te geraken, omarmde hij uiteindelijk zijn Kempische roots.
Tijdens de lockdown creëerde hij Mr. Wanmanbando, de eenmansband met de grasgroene gitaar.Mr. Wanmanbando zingt over Kermisdiva’s, dat Ikea-gevoel binnen de relatie en liters straffe koffie.
Het concert “Liefde is simpel (denk ik)” is een ode aan het moderne levenslied met een serieuze hoek af.

Met de huifkar naar de Laermolen

14 – 17u.

Als je op zoek bent naar een unieke manier om naar de Laermolen te gaan, dan is er goed nieuws! Er is een huifkar pendeldienst beschikbaar die pendelt tussen het Begijnhof van Hoogstraten en de Laermolen. De hele namiddag lang kan je gratis gebruik maken van deze dienst, die je vanuit het centrum rechtstreeks naar de Laermolen brengt. Dit is een leuke en ontspannen manier om van de prachtige omgeving te genieten en jezelf onder te dompelen in de lokale sfeer.

DE KEMPENSCHUUR VAN JAN BROSENS

Meerledorp 12, 2328 Meerle

Museum van oude gereedschappen en landbouwuitrusting expo

10 – 18u.

Een goed gekende schrijnwerker in de streek – Jan Brosens – heeft nog een andere belangrijke passie die hij graag met zijn bezoekers deelt. Oude gereedschappen, machines, oldtimer tractoren, zelfs een woonwagen van anno 1928 heeft hij in zijn omvangrijke collectie zitten. 25 jaar verzamelingskriebels in actie zijn de hele dag door te bezichtigen.

Lekkere pizza’s

13 – 17u.

Na het bekijken van alle schatten die op Jan zijn terrein te vinden zijn (zoals oude gereedschappen en oldtimer tractoren) zul je zeker trek krijgen. Gelukkig beschikt Jan ook over een pizzaoven in zijn collectie, waarmee zijn familie heerlijke pizza’s voor je zal bakken. Na het nuttigen van deze lekkernij kun je weer vol energie verder gaan met het ontdekken van de verborgen schatten op het terrein van Jan of naar de volgende locatie op onze fietsroute vertrekken.

Demonstratie graan dorsen

10 – 18u.

Bij Jan en Thijs Brosens kun je niet alleen hun verzameling bewonderen, maar ook een demonstratie graan dorsen met een oude dorskast bijwonen.
Granen dorsen is een landbouwpraktijk die al eeuwenlang wordt gebruikt om graan te oogsten. Bij het dorsen wordt het graan uit de rijpe aren gehaald en vervolgens gescheiden van de stro- en zaaddelen. Dit proces kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het graan met een dorsvlegel of dorsstok te slaan, of door gebruik te maken van een mechanische dorser.

NATUURPUNT MARKVALLEI

De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Hoogstraten

Natuurpunt Markvallei

10 – 18u.

Nou, hier komen we aan bij het volgende pareltje op onze route: Natuurpunt Markvallei – De Klapekster. Hier kun je heerlijk ontspannen met een verfrissend drankje en een hapje, zoals bijvoorbeeld de verrukkelijke pannenkoeken die hier geserveerd worden. Neem de tijd om te genieten van de prachtige omgeving en de natuurlijke schoonheid die deze locatie te bieden heeft. Na een verkwikkende pauze kun je je reis voortzetten en verder genieten van al het moois dat deze route te bieden heeft, of je kunt blijven en deelnemen aan de aangeboden activiteiten. Het is helemaal aan jou!

De schelft van Jan

13 – 16u.

De activiteit loopt tot 30 juni 2023.
We kennen allemaal veel mannen met de naam Jan, maar voor Natuurpunt Markvallei was Jan Spannenburg een zeer belangrijk figuur. Bij het overlijden van Jan kregen wij als natuurvereniging destijds de taak om zorg te dragen voor de collectie van Jan. Heel wat opgezette dieren, vogeleieren, lectuur, dia’s etc.. zijn onderdeel van deze collectie. Samen met Erfgoed Noorderkempen willen we alles digitaliseren. Natuurpunt Markvallei wil van dit moment gebruik maken om aan het brede publiek nog eens de collectie te tonen in een jaren ’60 thema op de schelft (hooizolder) van het bezoekerscentrum.

Lezen van het kolonielandschap

11 – 12u.

In het kader van de Erfgoeddag organiseert Natuurpunt Markvallei een korte landschapswandeling in de omgeving van het Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske in Wortel Kolonie. Een gids van de vereniging geeft tijdens de wandeling tekst en uitleg over het ontstaan van het landschap in het werelderfgoedgebied. De evolutie van de woeste gronden naar een gemengd bossen- en veldencomplex komt ruim aan bod. De rol van de kolonisten en de landlopers wordt eveneens belicht. Binnen Natuurpunt Markvallei is sinds kort een werkgroep “landschappelijk erfgoed” actief. De gids staat kort stil bij de werking van deze vrijwilligersgroep. Om 11 uur worden de geïnteresseerden verwacht aan het bezoekerscentrum (Kolonie 41 in Wortel).

Zeisen demonstratie en workshop

14 – 17u.

Altijd gedacht dat zeisen er leuk uitziet, maar dat het veel te moeilijk is voor jou? Dan is het tijd om van gedachten te veranderen! Met de juiste techniek gaat het zoals een mes door de boter. Tijdens onze workshop zullen gepassioneerde zeisers je deze techniek met plezier demonstreren en bijbrengen, samen met veel meer tips en tricks om het zeisen onder de knie te krijgen.

WIDAR (DEN BAYERD)

Kolonie 32, 2323 Hoogstraten

Rustpunt

10 – 18u.

Als je onderweg bent, is het zeker de moeite waard om een tussenstop te maken op de ambachtenmarkt bij Widar (den Bayerd). Hier kun je ontspannen en genieten van de gezellige sfeer terwijl je omringd bent door prachtige ambachten en kunst. Als je geïnteresseerd bent in traditionele ambachten en vakmanschap, dan is dit de perfecte plek om te bezoeken. Bovendien is de cafetaria open en biedt ze heerlijke gerechtjes en gebakjes aan, zodat je je batterijen even kunt opladen voordat je verder gaat naar de volgende locatie.

Marktje handgemaakte en ambachtsproducten

13 – 17u.

 Als je van kunst houdt, kun je hier genieten van schilderijen en het proces van het printen van afbeeldingen op t-shirts bekijken. Je kunt die achteraf zelfs als souvenir meenemen. Voor zoetekauwen is er de mogelijkheid om heerlijke koekjes en gebakjes te proeven of te kopen. Je kunt ook schattige knuffels, handgemaakte zeep, houten ringen en mooie sieraden bewonderen en kopen als je op zoek bent naar een cadeau of souvenir.

Widar Verkoopstand

10 – 17u.

Widar staat bekend om zijn ‘Dorpsgemeenschap’ en verkoopt onder andere brood, bijenwas, kaarsen, weefwerk, poppen, kaas en confituur op zijn verkoopstand. Deze stand is zelfs informatief en educatief, omdat er bijenwas- en weefdemonstraties worden aangeboden. Ook handgemaakte houten lepels en handtassen zijn hier te koop. Het is een geweldige kans om een uniek en authentiek souvenir te vinden om mee naar huis te nemen. Voor de kleinsten is er nog meer geweldig nieuws – jullie mogen jullie handjes of voetjes met henna laten beschilderen!

VRIJHEID

Vrijheid 138, Hoogstraten

Boerenmarkt met streekproducten en straattheater van Pas Geverfd

11 – 18u.

Op zondag wordt de Vrijheid afgesloten om plaats te maken voor de jaarlijkse braderij. De volledige Vrijheid wordt het decor voor de eerste openluchthappening van het jaar. De Hoogstraatse winkeliers komen – letterlijk – naar buiten, net zoals de boerenbelevingsmarkt, verschillende Hoogstraatse ondernemers en bedrijven en de Hoogstraatse verenigingen. Slenter van kraampje naar stand, van demonstratie naar terras en van voorstelling naar proeverij. En als klap op de vuurpijl vindt opnieuw een ballenregen plaats. Het belooft dus een zalige zondag te worden: alles en iedereen komt naar buiten. Jij toch ook?

Voor meer info ga naar https://visithoogstraten.be/blog/feest-in-hoogstraten/

Als je in de buurt van de pastorie bij het Begijnhof komt, zal je merken dat er recentelijk een flinke verfbeurt heeft plaatsgevonden. Het kleine theater genaamd “Pas Geverfd” biedt hier straattheater aan. Het is zo kleurrijk dat je er niet omheen kunt – zelfs als je zou willen!

STEDELIJK MUSEUM

Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten

Help! Er zit een Campine in mijn tuin

14 – 17u.

Het Begijnhof is voor deze dag omgetoverd tot een gezellig kakelende kippenren. Niet zomaar ‘kiekens’, maar het historische Kempense ras ‘Campine’. Deze kippen hebben zich in de loop der jaren volledig aangepast aan de omstandigheden van de Kempen. Het ras werd ooit verloren gewaand, maar vond – via omwegen langs de VS en Engeland – toch opnieuw haar weg naar de ‘stille Kempen’.
In Den Ouden Koolhof, de historische groentetuin van het Begijnhof, vertellen lokale kwekers je het hele verhaal. Het advies over het houden van kippen in je tuin, krijg je er gratis bij.

IEP DESZIGN

Vrijheid 138, Hoogstraten

Mini-workshop ‘leren vogeltje’

11 – 16u.

Bij Iep Deszign wordt op Erfgoeddag een mini-workshop georganiseerd, genaamd ‘leren vogeltje’, van 11 tot 16 uur. Bezoekers kunnen langskomen om een tas uit te kiezen, hun nieuwsgierigheid naar het lederambacht op te wekken of creatief bezig te zijn met de kinderen. Het thema van Erfgoeddag dit jaar is ‘Beestig’, wat perfect past bij deze workshops, waarbij jong en oud de technieken van lederbewerking kunnen leren. Tijdens deze dag kunnen deelnemers bij Iep Deszign een vogelhanger van leer maken en decoreren met een kleurtje, tekening of gestempelde tekst. De mini-workshop is geschikt voor alle leeftijden. Meer informatie is te vinden op de website van Iep Deszign: https://www.iep-deszign.com/hoogstraten-feest-erfgoeddag/

’t KAKELHOF

De Mosten 12, 2321 Hoogstraten

Automaat met streekproducten

10 – 18u.

Het Kakelhof in Meer is niet alleen een legkippenbedrijf waar eieren worden verpakt, maar ook een heerlijke stop voor liefhebbers van verse producten uit heel de regio Hoogstraten. Naast verse eieren kun je hier genieten van groenten, fruit en melkproducten van de Meirhoeve. En als kers op de taart is er zelfs een koffiemachine aanwezig, zodat je kunt genieten van een heerlijke kop koffie terwijl je uitkijkt over de prachtige omgeving. Na deze heerlijke stop kun je vol energie verder fietsen naar de volgende locatie op onze route.

HOF TER STOKERE

Diepte 1, 2330 Merksplas

Expo landbouwgerief

10 – 18u.

Luk Van Bouwel heeft veel voorwerpen in zijn collectie. Deze collectie beperkt zich niet alleen tot landbouwgerelateerde voorwerpen, al heeft hij hier wel een groot aantal van. Op zijn prachtige domein, te midden van een tuin met zo’n 200 verschillende plantensoorten, staan deze voorwerpen speciaal voor jouw genot uitgestald. Daarnaast kun je ook een aantal schuren bezichtigen om nog meer van zijn verzameling te bewonderen.

Op het terrein van Luk kun je ook in gesprek gaan met leden van de heemkundekring Marcblas, die je meer kunnen vertellen over het erfgoed, de geschiedenis van de regio en gewoon de levensvreugde.

Het Kempens Hoen vzw

10 – 18u.

Bij het standje van Het Kempens Hoen kun je veel leren over dit bijzondere ras van kippen en hun rol als erfgoed- en streekras in de Kempen. De vereniging zet zich in om deze kippen terug te brengen naar hun oorspronkelijke habitat en om ze te promoten als waardevolle legkippen en hobbykippen in de zilveren en gouden kleurslag. Het Kempens Hoen heeft niet alleen aandacht voor de schoonheid en productiviteit van deze kippen, maar ook voor hun bijdrage als streekproduct. Als je geïnteresseerd bent in kippenfokkerij en erfgoedrassen, dan is Het Kempens Hoen zeker een bezoekje waard. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis en de toekomst van deze bijzondere kippen, en zelfs een aantal van hen in levenden lijve zien.

Kipjes workshop en demonstratie

10 – 18u.

Op Hof ter Stokere kun je niet alleen levende Campines bewonderen, maar ook zelf aan de slag om een kip te creëren. Je hebt geen moeder-duif ervaring nodig! Berken takken staan tot je beschikking om deze creatieve activiteit uit te voeren. Jef Pelkmans zal je gedurende de hele dag demonstreren hoe het moet en je begeleiden terwijl je zelf aan de slag gaat.

Toneel- en spraakanimatie van Straf Poejer

13 – 17u.

Voor veel mensen in de regio behoeft Straf Poejer geen verdere introductie. Grappig, menselijk en zeer herkenbaar voor iedereen. Hun personages zorgen voor vermaak voor jong en oud. Bij Hof ter Stokere ben je verzekerd van een leuke en gezellige ontvangst.

Ijsjes en drankjes

10 – 18u.

Het lijkt erop dat het tijdens de Erfgoeddag bij Luk erg druk kan worden, vooral met de extra activiteiten van Beestig Goe Gerief. Hierdoor is het begrijpelijk dat je dorst krijgt. Gelukkig zijn er heerlijke drankjes en ambachtelijk ijs beschikbaar, verzorgd door ’t Ver-Zet-je Welzijnsschakel Hoogstraten en Oike’s ijs, die hun ijs op een triporteur verkopen. Je kunt langskomen tussen 10 en 18 uur om jezelf te laten verfrissen en te genieten van het lekkerste ijs uit de streek.

Vertoning van Super Farmer Bros

met een aansluitend vendelen workshop

13.30u: inleiding + vertoning Super Farmer Bros (20 minuten)
14.05u: vendelworkshop (30 minuten)
14.45u: inleiding + vertoning Super Farmer Bros
15.20u: vendelworkshop
16.00u: inleiding + vertoning Super Farmer Bros
16.35u: vendelworkshop

Meer informatie

Boekenstand van Heemkundige Kring Marcblas

10 – 17u.

Op het terrein van Luk zijn leden van de Heemkundige Kring Marcblas aanwezig om te vertellen over het erfgoed en de geschiedenis van de regio. Hun passie voor het onderwerp zal ongetwijfeld aanstekelijk zijn. Ze hebben ook een uitgebreide collectie gedrukte werken bij zich om je nieuwsgierigheid te prikkelen en je te laten genieten van deze boeiende onderwerpen. Hiermee tonen ze vol trots waar de heemkundekring zich door de jaren heen mee bezig heeft gehouden.

MELKTAP STRIKKE

Strikkeweg 7, 2330 Merksplas

Presentatie en rondleiding van een modern melkveebedrijf

11u en 15u.

Ontdek de weg naar kwaliteitsvolle melk tijdens een presentatie en rondleiding op Melktap Strikke, een modern melkveebedrijf. Tijdens deze activiteit om 11u en 15u leer je over de vele factoren waar boeren tegenwoordig rekening mee moeten houden, zoals voeding, gezondheid en welzijn van de dieren. Maak kennis met het bedrijf en de werking van de melktap, en ontmoet de schattige en nieuwsgierige koeien en kalfjes. Een unieke ervaring voor jong en oud!

Zelfbediening

10 – 18u.

Naast de melktap biedt Melktap Strikke nog meer lekkernijen uit de streek aan in zelfbediening, zoals kaas, huisgemaakte dessertjes en verse eieren. Geniet van deze lokale specialiteiten terwijl je rondkijkt op het moderne melkveebedrijf (rondleidingen om 11u. en om 15u.!) en meer te weten komt over het produceren van kwaliteitsvolle melk. Voor wie graag warme dranken drinkt, is er ook koffie beschikbaar. Kortom, bij Melktap Strikke vind je alles wat je nodig hebt voor een geslaagd boerderijbezoek. Kom langs en proef de smaak van het platteland!

Hondenkar demonstraties

13 – 17u.

Ontdek tijdens een bijzondere hondenkardemonstratie het andere deel van het verhaal bij Melktap Strikke. Tussen Melktap Strikke en Het Vaneleke rijdt een hondenkar, met eventuele stops bij The Art of Nature. Terwijl je hier getuige van bent, leer je niet alleen hoe de melkproductie is veranderd en gemoderniseerd, maar ook hoe de melk vroeger werd getransporteerd. Ooit werden prachtige Berner hondenrassen gebruikt om de melkkarretjes te trekken. Tegenwoordig is het strikt verboden om de honden te overbelasten, maar de Vlaamse Trekhondenvereniging ‘Met hond en kar’ demonstreert deze traditionele transportmanier met plezier en met zorg voor de dieren. Mis deze unieke kans niet en kom langs voor een onvergetelijke ervaring!

Workshop Schilderijen van zaden

13 – 17u.

Tijdens deze workshop gebruik je verschillende zaden en granen om mooie schilderijen te maken. Onder begeleiding van Lyudmila kies je de kleuren en texturen die je wilt gebruiken en sorteer je ze in schalen. Vervolgens leg je de zaden en granen op een cordon om een ​​ontwerp te maken. Het resultaat is een uniek kunstwerk dat je als cadeau kunt geven of als decoratie kunt gebruiken.

Workshop Strovlechten

13 – 17u.

Het werken met het geweldige materiaal van stro is een waar genot. Julia begeleidt je gedurende de workshop en zal je zeker inspireren met haar passie voor handwerken en strovlechten. Aan het einde van de workshop, waarvoor alle materialen al voor je zijn voorbereid, ga je naar huis met een prachtig engeltje, gemaakt van niets anders dan stro. We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan deze workshop en te genieten van het creatieve proces met eenvoudig materiaal dat al door de eeuwen heen in allerlei culturen gebruikt wordt.

Fotozone

11 – 18u.

De loods die normaal gesproken wordt gebruikt voor het opslaan van stro en machines, wordt omgetoverd tot een plek van creativiteit en plezierigheid. Naast onze twee creatieve workshops kun je hier nu ook terecht voor het maken van gezellige en leuke foto’s in een landelijke setting, compleet met een schattige pop. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de gezelligheid en het gelach.

HET VANELEKE

Witte-keiweg 1, 2330 Merksplas

Het Vaneleke

13 – 18u.

Een andere niet te missen stop op onze route is de lokale lam- en schapenkwekerij Het Vaneleke. Naast het verkopen van heerlijk lamsvlees, biedt de hoevewinkel ook lokale producten van collega’s aan. Geniet van meer dan 20 verschillende smaken schapenmelk-ijs en huisgemaakte zuivelproducten en desserts, waaronder suikervrije opties en opties voor mensen met lactose-intolerantie.

Buitenpret

13 – 18u.

En als kers op de taart zijn er bij Het Vaneleke buiten het ruime, gezellige terras nog extra amusementsplekken voor kinderen, zoals een grote speeltuin en een speelschuur met allerlei leuke volksspelen. Dit is de perfecte plek om te genieten van lekker eten en drinken, terwijl de kinderen zich vermaken in een veilige en leuke omgeving.

Kinderanimatie-beer

14 – 15u.

Om jouw tijd op het ruime, rustige en gezellige terras van Vaneleke nog aangenamer te maken, hebben we een animator ingehuurd – en niet zomaar een, maar een beestachtig goede! We hebben het over een beer, maar laat je niet afschrikken: deze beer is juist vrolijk en speels, en zal jong en oud alleen maar laten lachen en genieten van hun tijd bij het Vaneleke.

Workshop Quilling

13 – 17u.

Welkom bij onze Quilling-workshop! Quilling is een oude kunstvorm waarbij papierstroken worden gerold, gevormd en samengevoegd tot prachtige ontwerpen. Tijdens deze workshop leer je de basisprincipes van Quilling en maak je onder begeleiding van Taisia je eigen unieke kunstwerk. Al het materiaal wordt verstrekt, dus kom en geniet van een middag vol creativiteit en plezier in de speelschuur van Het Vaneleke!

Hondenkar demonstraties

13 – 17u.

Ontdek tijdens een bijzondere hondenkardemonstratie het andere deel van het verhaal bij Melktap Strikke. Tussen Melktap Strikke en Het Vaneleke rijdt een hondenkar, met eventuele stops bij The Art of Nature. Terwijl je hier getuige van bent, leer je niet alleen hoe de melkproductie is veranderd en gemoderniseerd, maar ook hoe de melk vroeger werd getransporteerd. Ooit werden prachtige Berner hondenrassen gebruikt om de melkkarretjes te trekken. Tegenwoordig is het strikt verboden om de honden te overbelasten, maar de Vlaamse Trekhondenvereniging ‘Met hond en kar’ demonstreert deze traditionele transportmanier met plezier en met zorg voor de dieren. Mis deze unieke kans niet en kom langs voor een onvergetelijke ervaring!

THE ART OF NATURE

trikkeweg 19, 2330 Merksplas

The art of nature

10 – 18u.

Kom en bewonder de schattige (liefst 300 kilo zware) varkens van 5 verschillende rassen. Ze genieten van hun tijd in de wei naast de vleesautomaat, waar je ook de uitstekende kwaliteit van hun vlees kunt proeven. Vergeet niet om een flyer mee te nemen over de rassen die ‘The art of nature’ kweekt. Let op, want hier is ook een van de stopjes van onze hondenkar.

STENEN BERGMOLEN

Potbergstraat, 2310 Rijkevorsel

Stenen Bergmolen

10 – 18u.

Ervaren molenaars staan klaar om uitleg te geven over de werking van de prachtige Stenen Bergmolen in Rijkevorsel. Tijdens de uitleg zijn er boekjes en molenspelen aanwezig om de uitleg nog beter te visualiseren en te begrijpen. Mis deze unieke kans niet om meer te leren over dit stukje prachtig erfgoed!

Lekkernijen

10 – 18u.

Toerisme Rijkevorsel en de molenaars van Stenen Bergmolen slaan de handen ineen om bezoekers een smakelijke ervaring te bieden! Gedurende de hele dag worden er heerlijke drankjes en worstenbroodjes aangeboden. En voor de zoetekauwen onder ons hebben we goed nieuws: dankzij de hulp van Feel Home EU hebben we getalenteerde Oekraïense bakkers weten te regelen die heerlijke gebakjes zullen serveren. Er is dus veel om van te genieten tijdens jouw bezoek.
Vergeet niet om het volledige programma te bekijken, want er is nog veel meer te ontdekken!

Volksliederen en volksdansen

14 – 16u.

Vier de lente met het Oekraïense volksliederen en volksdansen ensemble ‘Malva’! Net als in veel andere landen werden ook in Oekraïne traditionele rituelen en dansen gebruikt om de komst van de lente te vieren en te hopen op goed weer en een rijke oogst. Laat je betoveren door de prachtige klederdrachten en leer enkele traditionele rondedansen op de opzwepende volksmuziek. Iedereen is welkom om mee te doen, dus mis deze unieke kans niet!

Workshop Voorwerpen decoreren met koffiebonen

13 – 17u.

Koffiebonen kunnen dus niet alleen zorgen voor opfrissing, maar in sommige gevallen ook voor ontspanning. Tijdens deze creatieve activiteit zal Olena jou begeleiden in het toveren met koffiebonen en het creëren van je eigen decoratieve items. Ze zal vier blanco sjablonen aanbieden, waarvan twee met een hart ontwerp en twee met diertjes. Onder haar begeleiding kun je jouw sjabloon decoreren en er je eigen draai aan geven. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die koffiebonen bieden als decoratief materiaal.

Workshop Hoofddoek binden

13 – 17u.

Ontdek de rijke cultuur van Oekraïne tijdens deze unieke workshop over het binden en dragen van hoofddoeken. Gegeven door getalenteerde Oekraïense vluchtelingen, leer je over de geschiedenis en betekenis van deze prachtige accessoires. Hoofddoeken in Oekraïne zijn niet alleen praktisch bedoeld, maar ook als kunstwerken die gekoesterd worden als familie-erfstukken. Het dragen van een hoofddoek is en blijft een huwelijkstraditie onder Oekraïners. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van Oekraïne, of simpelweg op zoek bent naar een leuke en creatieve middagactiviteit, deze workshop biedt voor elk wat wils.

BIJENCENTRUM DE RAAM

Keirschothoeveweg, 2310 Rijkevorsel

Bijencentrum De Raam

10 – 18u: openingsuren bijencentrum
11u; 13u; 15u; mogelijks 17u: rondleidingen

Niet alleen is het Bijencentrum De Raam open voor bezoek de hele dag door, ook bieden de deskundigen een fascinerende rondleiding aan waarbij je meer te weten komt over de intrigerende wereld van bijen. Je krijgt inzicht in de bijenkolonie, de bijenproducten en het belang van bijen voor ons ecosysteem. De rondleiding is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen en biedt een onvergetelijke ervaring. Naast de rondleiding kun je bij het bijencentrum ook heerlijke honing en diverse dranken kopen. Mis deze kans niet om meer te leren over deze belangrijke insecten
en hun producten.

Demonstratie

10 – 17u.

Naast de boeiende rondleiding biedt Bijencentrum De Raam ook een interessante demonstratie waarbij je kunt zien hoe bijenwafels worden gegoten. Tijdens deze demonstratie leer je meer over het fascinerende proces van het maken van bijenwafels en hoe deze wafels door bijen worden gebruikt om hun honing op te slaan. Wat een fascinerende wereld!

Workshop Kaarsen maken

13 – 17u.

Ontdek de bijzondere kunst van het kaarsen maken tijdens onze workshop met bijenwas. Deze workshop wordt gegeven door een getalenteerde Oekraïense mevrouw, Lina, die je graag begeleidt bij het maken van prachtige kaarsen. Je leert één van de technieken en krijgt handige tips om thuis zelf aan de slag te gaan. Bovendien draag je bij aan duurzaamheid, want bijenwas is een natuurlijk materiaal dat vriendelijk is voor het milieu.

ZORGBOERDERIJ HOEVE MEGUSTA

Wetschot 58, 2340 Beerse

Hoeve Megusta

10 – 18u.

Als je onderweg bent op de fietsroute van Beestig Goe Geamuseerd, dan mag je een bezoek aan Hoeve Megusta zeker niet missen! Hoeve Megusta is een prachtige en buitengewone zorgboerderij, gelegen in de pittoreske natuur van Beerse. Op 23 april zal de boerderij haar deuren openen voor het publiek en zorgen de gastvrije eigenaars voor drankjes gedurende de hele dag.
Op de boerderij zijn er diverse dieren te bewonderen, zoals paarden, kippen, geiten, schapen en konijnen. Die worden goed bewaakt door een australische shepherd. Naast het bekijken van de dieren, kunnen kinderen zich vermaken in de speeltuin.
Daarnaast is de boerderij ook geschikt voor kinderen in een rolstoel, wat het een inclusieve en toegankelijke bestemming maakt voor iedereen. Kortom, Zorgboerderij Hoeve Megusta biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen en plezierige dag in de natuur.

Volksdansgroep Dophei uit Vosselaar

14 – 15u.

Op ons evenement kun je verschillende aspecten van de rijke cultuur en tradities van Vlaanderen ervaren, waaronder de prachtige volksdans. We zijn verheugd om de getalenteerde volksdansgroep Dophei uit Vosselaar te verwelkomen, die ons zal betoveren met hun uitvoering van traditionele Vlaamse dansen in traditionele kledij. Maar er is meer! We nodigen het publiek ook uit om mee te doen aan gemeenschapsdansen en te genieten van de sfeer. Het evenement belooft een leuke en boeiende ervaring voor alle leeftijden te bieden. Kom en doe met ons mee!

Heemkundige Kring De Vlierbes

incl. kleine tentoonstelling van slagersgerief

10 – 17u.

We zijn verheugd om je uit te nodigen voor Beestig Goe Geamuseerd bij Hoeve Megusta, een evenement dat zowel leuk als leerzaam belooft te zijn! Naast alle andere activiteiten, kun je een bezoek brengen aan de stand van Heemkundige Kring De Vlierbes. Hier kun je onder andere van een kleine tentoonstelling van slagersgereedschap genieten. Laat je onderdompelen in het verleden en leer meer over het lokale erfgoed van de streek. Het is een geweldige kans om meer te weten te komen over de geschiedenis van onze prachtige regio.

Gingerbread workshop

13 – 17u.

Ontdek de kunst van het decoreren en beschilderen van gingerbread tijdens deze smakelijke workshop! Leer hoe je glazuur, snoepjes en kleurstoffen kunt gebruiken om je gingerbread te versieren. Onder begeleiding van vakvrouw Viktoria, kun je je eigen gingerbread creëren om te gebruiken als feestelijke decoratie of als smakelijke traktatie voor vrienden en familie. Deze activiteit is geschikt voor alle leeftijden en ervaringsniveaus. Materialen worden verstrekt. Maak van je gingerbread-dromen werkelijkheid en kom naar deze workshop!

Beestachtig creatief: beschilder je eigen haanfluitje

13 – 17u.

Tijdens deze workshop krijg je de kans om je eigen kleifluitjes in de vorm van een haan te beschilderen en te decoreren. Onze ervaren vakvrouw Nelya zal stap voor stap begeleiding bieden en tips geven om de fluitjes tot leven te brengen. Deze workshop is geschikt voor alle niveaus en leeftijden en is perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en creativiteit. We kijken ernaar uit om samen met jou te creëren!

DIKKIES CREMKE

Klampovenstraat 1, 2340 Beerse

Dikkies Cremke

10 – 18u.

Bij Dikkies Cremke, een van de haltes op onze fietsroute, kun je genieten van een heerlijk assortiment vers schepijs, wafels, pannenkoeken en andere zoetigheden om je energieniveau op peil te houden terwijl je verder fietst. Het ijs wordt vers bereid met de beste ingrediënten en er is ook een breed scala aan smakelijke traktaties om je zoetekauw te bevredigen. En als je zin hebt in iets verfrissends of alcoholisch, dan hebben ze ook een uitgebreide selectie van drankjes om uit te kiezen. Kom langs bij Dikkies Cremke en proef hun heerlijke zoetigheden en drankjes terwijl je geniet van de geweldige optredens en activiteiten die het Beestig Goe Geamuseerd evenement te bieden heeft, of je nu de fietsroute volgt of gewoon een bepaalde locatie bezoekt!

Kindergrime en glittertattoos

13 – 14u. en 15 – 16u.

Naast de indrukwekkende goochelshow, zal het Beestig Goe Geamuseerd evenement bij Dikkies Cremke ook een scala aan andere activiteiten bieden voor jong en oud. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten en hun gezichten laten omtoveren tot de meest kleurrijke en fantasierijke creaties met de kindergrime. Of ze kunnen schitteren en glinsteren met een glittertattoo die hen zal laten stralen als nooit tevoren. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen die graag een beetje creativiteit en glitter aan hun dag willen toevoegen.

Goochelshow

14 – 15u.

Ben jij op zoek naar wat extra magie in jouw leven? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Het Beestig Goe Geamuseerd evenement bij Dikkies Cremke zal nog spannender worden gemaakt met de aanwezigheid van een getalenteerde goochelaar. Hij belooft een onvergetelijke ervaring te bezorgen met zijn indrukwekkende trucs en interactieve presentatie. Laat jezelf betoveren en geniet van een magisch spektakel dat je niet snel zal vergeten!

De Vrije Kunst Beerse

15 – 15:30u. en 16 – 16:30u.

Maak je klaar voor een gezellige en sfeervolle avond bij Dikkies Cremke, waar de Koninklijke Accordeonvereniging De Vrije Kunst Beerse het podium zal betreden! Deze getalenteerde groep van ongeveer 15 muzikanten zal je betoveren met hun prachtige harmonieën en aanstekelijke deuntjes, en je laten genieten van de meest geliefde volksmuziek en meezingers. Ondanks hun korte optredens van slechts twee keer 30 minuten, zal de vereniging er alles aan doen om het publiek te betrekken en mee te laten zingen en dansen op de bekendste hits van weleer. Of je nu een fervente accordeonfan bent of gewoon op zoek bent naar een gezellige avond vol muziek, deze vereniging zal je zeker niet teleurstellen. Mis het niet en kom genieten van twee korte maar krachtige optredens vol meeslepende deuntjes en geweldige harmonieën!

DE VELDBRAAKHOEVE

Veldbraak 8, 5111 HH Baarle-Nassau

De Veldbraakhoeve

10 – 18u.

Onze volgende magnifieke stop op de Beestige Goe Geamuseerd-route is de Veldbraakhoeve. Ontdek een bijzonder museum en een grote tuin met kruiden, vergeten groenten en landbouwgewassen. Op verschillende plekken vind je grote landbouwwerktuigen en in een schuur is een verzameling van oude ambachtswerktuigen te bewonderen. Achter de schuur bevindt zich de grote tuin, waar je kunt genieten van de rustige omgeving. De eigenaren bieden drankjes aan om even te ontspannen. Dit is de perfecte tussenstop om te ontsnappen en te genieten van het landelijke leven, maar ook om wat dingen bij te leren.

Demonstraties

10 – 17u.

Bij de Veldbraakhoeve kun je zien hoe ambachtslieden traditionele vaardigheden uitvoeren, zoals het vlechten van wilgenmanden en het slaan van touw. Aan de hand van deze demonstraties krijg je een unieke kijk op deze oude ambachten en kom je meer te weten over de technieken en het vakmanschap dat erbij komt kijken. Het is een geweldige gelegenheid om meer te leren over de geschiedenis van deze traditionele ambachten en te genieten van het vakmanschap van deze ambachtslieden.

Imker

10 – 17u.

Bij de Veldbraakhoeve kun je genieten van drie fascinerende demonstraties. Een van de demonstraties is die van een imker die je alles vertelt over bijen en hun gedrag. Je krijgt de kans om een bijenkast van glas te bekijken en een glimp op te vangen van het interne leven van de bijen. Laat je betoveren door de verhalen en trucs van de imker en leer meer over deze fascinerende wezens.

Chebureki

11 – 16u.

Het zo geliefde eten van Oekraïners met Krim-Tataarse oorsprong zijn de heerlijke chebureki. Deze gefrituurde flensjes hebben een vulling van gehakt en uien, en worden gemaakt met een enkel rond stuk deeg dat in een halve maanvorm over de vulling wordt gevouwen. Chebureki is een nationaal gerecht van de Krim-Tataarse keuken, maar is ook zeer populair in Oekraïne. En laten we eerlijk zijn, wie houdt er nu niet van gefrituurd eten? De Belgische liefde voor krokante lekkernijen zal zeker ook gelden voor onze heerlijke chebureki – beschikbaar bij Veldbraakhoeve in zowel vlees- als vegetarische varianten!

Workshop Decoratie van een volksamulet in hoefijzervorm

13 – 17u.

Ontwerp en maak je eigen hoefijzer-amulet tijdens deze workshop! Leer hoe je natuurlijke materialen zoals zaden en granen kunt gebruiken om een ​​uniek en krachtig hoefijzer te versieren. Hoefijzers werden beschouwd als amuletten die bescherming en geluk brachten in veel culturen, en nu kun je er een maken voor jezelf of als cadeau voor een vriend. Onze deskundige begeleidster Olena zal je helpen bij elke stap van het proces en zal ook de symboliek achter de verschillende zaden en granen die je kunt gebruiken toelichten. Alles wat je nodig hebt, wordt verstrekt, dus kom en maak iets moois!

HET AARDBEI TEAM VAN STAF BRASPENNING

Zondereigen 92, 2387 Baarle-Hertog

Rondleidingen

10u; 12u; 14u; 16u

Bij het Aardbei Team van Staf Braspenning kun je genieten van een rondleiding door zijn bedrijf. Staf deelt graag zijn passie voor het kweken van aardbeien, een belangrijke cultuur in onze regio. De rondleidingen vinden 4 keer plaats, zodat je kunt kiezen welk moment het beste in jouw planning past. Het is een geweldige gelegenheid om meer te leren over de teelt van aardbeien en te zien hoe het bedrijf functioneert.

Na de rondleiding kun je ook nog genieten van de heerlijke aardbeien die hier worden gekweekt. Het is de perfecte gelegenheid om niet alleen meer te leren over de teelt van aardbeien, maar ook om te proeven wat je hebt geleerd.

Geschiedenis van de aardbeienteelt

10 – 18u.

Naast de rondleidingen kun je bij Staf Braspenning ook de voorwerpen bezichtigen die de geschiedenis van het aardbeikweekproces vertellen. Deze bevinden zich in verschillende kasten en je kunt ze op je eigen tempo bekijken zonder deel te nemen aan een rondleiding. Het is een leuke manier om meer te leren over de ontwikkeling van de aardbeikweek en de belangrijke rol die deze cultuur speelt in onze regio.

Aardbei proevertjes

Kom en ontdek de verschillende manieren waarop je van aardbeien kunt genieten. Van verse bessen tot smakelijke desserts en drankjes, je kunt het allemaal proeven en beleven.
Probeer een heerlijke combinatie van appelsap en aardbeien voor een zoete en zure smaak die perfect past bij een warme dag (beschikbaar van 10 tot 17 uur).
Van 13 tot 17 uur kun je genieten van luxueuze en romige aardbei panna cotta, verfrissende limonade met aardbeien en natuurlijk de klassieke aardbei-milkshake die altijd een traktatie is. Kom en proef het zelf!

‘Vliegend tapijt’

13 – 17u.

Maak je klaar om versteld te staan van de kracht van de trekpaarden bij het ‘vliegend tapijt spektakel’, een unieke attractie voor jong en oud bij Staf Braspenning. Kom en zie hoe deze machtige dieren hun trekkracht demonstreren in een onvergetelijke demonstratie waarbij ze een tapijt voorttrekken terwijl er meerdere mensen op staan.

Lappenpop

13 – 17u.

Een lappenpop is een knuffelige pop gemaakt van verschillende soorten stof, zoals katoen, linnen of wol, die in elkaar zijn genaaid. Deze creatieve en leuke activiteit is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Bij Staf Braspenning kan je deelnemen aan een workshop lappenpop maken, geleid door Marina, een ervaren Oekraïense ambachtsvrouw. Tijdens de workshop leer je hoe je een lappenpop maakt met behulp van stoffen en materialen die beschikbaar zijn op de boerderij. Je hebt de vrijheid om de pop naar eigen wens te ontwerpen en te decoreren met kleurrijke stoffen, knopen, kralen en linten.

JAN PRINSEN OLDTIMERS

Veldbraak 17, 5111 HH Baarle-Nassau

Jan Prinsen Oldtimers

Jan en Clara Prinsen weten als geen ander hoe ze gasten moeten ontvangen: met een warme glimlach, een verhaaltje en iets lekkers te drinken. En ze doen het met veel plezier! Met trots en bescheidenheid leiden ze bezoekers rond in de schuren vol met allerlei schatten, zoals oude machines, gereedschappen en oldtimertractoren. Een bezoek aan deze plek is zeker de moeite waard voor liefhebbers van geschiedenis, techniek en een goede babbel.

Workshop Tortilla’s

13 – 17u.

Dat taco’s en tortilla’s uit Mexico komen, is inmiddels wel algemeen bekend. Maar wat is de échte authentieke ‘tortilla’ die reeds eeuwen geleden werd gegeten, door de Azteken en de andere Meso-Amerikaanse volken? Kunnen we terug in de tijd en de Azteekse keuken reconstrueren?

Ontdek tijdens deze workshop de vele elementen van de Mexicaanse keuken met een direct verband met de tijd van de Azteken. Wat kregen de Spanjaarden te eten bij hun eerste ontmoeting met de Nieuwe Wereld en hoe heeft dat ook onze voeding beïnvloed? Je gaat zelf aan de slag met, in de mate van het mogelijke,de authentieke bereidingswijze en de originele ingrediënten. Aan het eind is er tijd om te proeven van een gerecht dat al eeuwenlang gegeten wordt en aan de basis ligt van de rijke Mexicaanse keuken.

STREEKPRODUCTENMARKT

Singel 1 en Sint Annastraat, Baarle-Nassau

Streekproductenmarkt

10:30 – 17u.

Toerisme Baarle-Hertog-Nassau organiseert op zondag 23 april de “Opening van het toeristisch seizoen 2023”. Het thema van deze editie is “825 jaar sinds het ontstaan van de enclaves”. Tijdens deze dag is er een markt waar producten uit de hele streek worden verkocht.
De activiteiten vinden plaats op het pleintje voor het Toerisme bezoekerscentrum en een gedeelte van de Sint Annastraat. Daarnaast is er de mogelijkheid om gezellig te borrelen op het terras terwijl er live muziek wordt gespeeld.

  • null

    Er staat een Oekraïense vlag op de foto’s bij de activiteiten die door Oekraïners gegeven worden. Merci alvast voor het begrip dat daarbij Engels of gebrekkig Nederlands gebruikt wordt.

Geef een reactie