Vergeten strijd aan de grens

Militair erfgoed doorkruist de gehele regio van Voorkempen en Noorderkempen. Overal in het landschap zijn overblijfselen aanwezig van de strijd die in deze grensstreek gevoerd werd. Naar aanleiding van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (EYCH2018) sloegen we de handen in elkaar met Erfgoed Voorkempen. 

Erfgoed Voorkempen en Erfgoed Noorderkempen zetten in 2018 en 2019 het militaire erfgoed weer op de kaart in een gezamenlijk project “Militair erfgoed leeft! Vergeten strijd aan de grens”.

Niet alleen het regionale thema van Open Monumentendag 2018 werd hier op afgestemd, maar er werden ook twee grotere projecten uitgewerkt met steun van de Vlaamse overheid.

Congres Strijd aan de grens

Op zondag 24 maart 2019 vond het congres ‘Strijd aan de Grens’ over het militair erfgoed in de Kempen plaats. Deze studiedag ging door in Fort II te Wommelgem.

Op het congres werden onderzoek en projecten in de kijker gezet die de voorbije jaren werden gerealiseerd in de Kempen. Ondertussen is het duidelijk dat er in dit historisch grensgebied uit vrijwel alle periodes en conflicten restanten zijn achtergebleven in het landschap. Hoe brengen we die relicten in kaart? Welke methoden bestaan er om die te onderzoeken? Wat zijn originele manieren om het militair erfgoed zichtbaar te maken voor het publiek? Door middel van een aantal boeiende lezingen maakte de aanwezigen kennis met al deze aspecten en het militaire erfgoed uit onze streek.

Meer info over het programma kan u hier vinden.

Zo’n 80 mensen konden genieten van een leerrijke dag gevuld met lezingen, een rondleiding op het Fort door de plaatselijke fortgidsen, mooi weer, … Natuurlijk konden heerlijke hapjes, drankjes en een heerlijke lunch hierbij niet ontbreken!

Van harte bedankt aan alle aanwezigen, vrijwilligers en helpende handen!

Bekijk hier de aftermovie en kom even terug in de sfeer…

ABC van het militair erfgoed

Het verhaal en de geschiedenis achter de militaire bouwwerken is niet eenvoudig. Erfgoed Voorkempen en Erfgoed Noorderkempen maakten samen een nieuwe uitgave: “ABC van het Militair Erfgoed”. In dit ABC zetten we in 56 bladzijden het bekende en onbekende militair erfgoed uit de regio in de kijker. Daarbij volgen we de opeenvolging van gewapende conflicten doorheen de geschiedenis vanaf de middeleeuwse versterkingen tot en met de Koude Oorlog.

Dankzijn de steun van de Vlaamse overheid in het kader Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (EYCH2018) kon deze publicatie gratis ter beschikking worden gesteld aan het grote publiek. Download hieronder de volledige publicatie. We hebben nog enkele gedrukte exemplaren, neem contact met ons op.

Een handige index geeft je een alfabetisch overzicht van de vele termen uit de militaire vestingbouw. De woorden zijn in vet aangegeven en worden in de tekst verklaard met concrete voorbeelden. Ben je nieuwsgierig geworden naar al die boeiende verhalen? In de leeswijzer vind je verwijzingen naar de voornaamste bronnen.

Download het ABC

Algemene info

Meer weten? Contacteer ons!

Als je meer wil weten over het verloop en de resultaten van dit project, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Contact
onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be
014/44.33.85