Het industriële Peter-Behrens-Bau in Oberhausen
Naar aanleiding van het onderzoek naar de bouw van een regionaal depot, gingen collega Lotte van Erfgoed Noorderkempen en collega Marieke van Musea Turnhout in augustus 2023 op depotreis naar Duitsland, een reis georganiseerd door FARO. Ze bezochten verschillende erfgoeddepots in de regio Nordrhein-Westfalen. In deze blogpost: Het Peter-Behrens-Bau Zentral depot in Oberhausen!
In het bruisende culturele landschap van Nordrhein-Westfalen schittert het Peter-Behrens-Bau als een levende getuige van de industriële geschiedenis van de regio. In het Peter-Behrens-Bau bevindt zich het LVR-Industriemuseum en het Zentral Depot, dat een centrale rol speelt in het bewaren van industriële artefacten uit de regio Noordrijn-Westfalen. Naast de industriële factoren hecht het museum veel belang aan objecten die de sociale aspecten van het leven van arbeiders belichten.
Het Peter-Behrens-Bau is een voormalige fabriek voor de opslag van machines, opgericht in 1920. Na 80 jaren in dienst als opslagfaciliteit onderging het gebouw in 2000 een transformatie tot depotruimte en museum. Door de massieve muren, vloeren met een enorme draagkracht, kleine ramen, grote ruimtes en grote lift, is dit gebouw ideaal voor een herbestemming tot depot. De buitenkant van het gebouw onderging een grondige renovatie. Aan de binnenzijde zijn er minimale wijzigingen doorgevoerd, zoals de aanschaf van geschikt meubilair.
De collectie telt maar liefst 350.000 objecten. Op de eerste verdieping bevinden zich de minder kwetsbare, gemengde objecten, waar het klimaat minder van belang is. Verwarming en natuurlijke ventilatie zijn de enige vorm van klimatisatie. Hier worden onder meer fietsen, naaimachines en typemachines bewaard. In de kelderruimte is een geavanceerde klimaatinstallatie geïnstalleerd, die opgedeeld is in drie secties door middel van een box-in-box verdeling – één voor het bewaren van metalen objecten, één voor de papiercollectie en een derde voor textielobjecten.
Ondanks de ideale herbestemmings-omstandigheden tot depot zijn er toch enkele uitdagingen voor het depotteam. In het verleden is er een achterstand in de objectregistratie ontstaan, waardoor veel objecten niet geregistreerd zijn. Bovendien ontbreekt er een duidelijk collectieplan, wat heeft geleid tot de verwerving van vele objecten zonder een strategische visie. Ook de infrastructuur vertoont enkele tekortkomingen, zoals de diepe schappen waarvoor niet genoeg ruimte beschikbaar is. Ondanks deze knelpunten bruist het relatief nieuwe museumteam van frisse ideeën en inzichten. De medewerkers doen er alles aan om deze uitdagingen aan te pakken en de toekomst van het depot te versterken.
Het depot van het Peter-Behrens-Bau is momenteel overvol. Dit dwingt tot een kritische waardering van hun collectie om eventuele objecten af te stoten. Het doel? Meer ruimte creëren in het depot en plaats maken voor potentiële nieuwe, kostbare objecten. Naast het ontzamelen van collectiestukken hebben ze grootse plannen om het depot openbaar toegankelijk te maken voor publiek. Hierdoor krijgen bezoekers een unieke kijk achter de schermen van het museum. Deze plannen brengen ook veel vragen met zich mee: wat is de werklast van een open depot voor het museumteam? Welke objecten kunnen veilig in een open depot worden gezet? Is dit plan überhaupt haalbaar? Deze vragen stelt het depotteam zich. Uit de toekomst zal blijken welke koers ze uiteindelijk volgen.