Wie begroef in de jaren '70 veertig speelgoedwagentjes?
Wat begon als een artikeltje op pagina 18 en 19 in onze Kempencataloog (onze Kempense brochure vol verhalen rond het thema THUIS), ging al snel een eigen leven leiden, en dat dankzij het grote enthousiasme van archeoloog Wim Tiri.
De speelgoedwagentjes waarover Wim schreef, werden tentoongesteld in de bibliotheek van Turnhout.
Wims grootste wens? Achterhalen wie ooit al die wagentjes onder de grond verstopte en zo het hele verhaal van deze speelgoedschat ontrafelen. Daar had het Turnhoutse Stadsmagazine wel oren naar, en zo verscheen Wim op de cover van het aprilnummer. Het magazine belandde in elke Turnhoutse brievenbus, maar helaas leverde de oproep in het artikel geen gouden tips op.
En toen kwamen de Archeologiedagen in het vizier van de regionale pers en werd Wims oproep opnieuw opgepikt, ditmaal door Gazet van Antwerpen en Radio 2 Antwerpen / VRTnws.
Wij duimen hard mee dat Wim, net als Amelie Poulain (zie onderaan deze pagina), de eigenaar van de kinderschat binnenkort vindt!
Uit de Kempencataloog: ``Een verloren kinderschat``
Archeologie is meer dan zomaar een schop in de grond steken of in het wilde weg met een metaaldetector zoeken naar vondsten. Met schop en truweel wordt de ondergrondse geschiedenis langzaam onthuld. Een opgraving is méér dan het zoeken naar muren en vloeren. Het vondstmateriaal geeft een blik op het leven uit het verleden.
Bij het archeologisch onderzoek op de Turnhoutse site Jacobsmarkt in 2009 werd achteraan de toenmalige woning Warandestraat 7 een bakstenen afvalput teruggevonden met hierin een bonte verzameling aan… speelgoedautootjes! Het groot aantal autootjes was verrassend: de archeologen groeven resten op van ongeveer 40 voertuigjes!
De vergelijking met een muntschat is groot. In vroegere tijden bij gevaar begroeven mensen hun kostbaarheden (veelal munten en juwelen). Vaak bleven deze echter verborgen, omdat de eigenaars omkwamen en geen kans meer hadden om hun eigendom op te graven.
Stelt de vraag zich ook bij deze speelgoedautootjes: zijn deze afgedankt of werden ze verstopt om later terug te vinden? Hopelijk komen we het ooit te weten.
De collectie speelgoedautootjes vertegenwoordigt een periode van ruim 15 jaar, met gekende merken als Dinky Toys en Matchbox. Matchbox is het oudste merk, opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog. Beide merken maakten autootjes in zamak in een schaal 1:43. Dinky Toys ging eind jaren ’70 failliet, maar werd overgekocht door Matchbox, dat tegenwoordig deel uitmaakt van Mattel.
De kleine autootjes waren vroeger in haast elke kinderkamer terug te vinden, maar zijn tegenwoordig echte verzamelobjecten.
De wagentjes uit de opgraving Jacobsmarkt worden nu gekoesterd en kregen een mooie plek in het archeologisch depot.
auteur: Wim Tiri, vrijwilliger archeologisch depot