Houten huizen
Mensen wonen en werken al duizenden jaren lang in de Kempen. Archeologen vinden bij opgravingen sporen van deze oude bewoners. In de grond ontdekken ze ook de plekken waar ooit huizen hebben gestaan. De eerste huizen in de Kempen dateren van bijna 4000 jaar geleden. Wist je dat er in deze regio vooral houten huizen hebben gestaan? De uitdrukking ‘baksteen in de maag’ is in de Kempen dus een recent begrip.
In deze mini-expo ontdek je hoe de huizen in de Kempen er doorheen de tijd uit hebben gezien!
We tonen enkele reconstructies van deze huizen (maquette en foto’s) alsook het verhaal van het sporenonderzoek door de archeologen, de werkwijze voor de 3D-reconstructies en de geschiedenis van de bewoning in de Kempen in die tijd.
Sporen
Wanneer archeologen onder de grond kijken, vinden ze geen funderingen en muren terug, maar enkel ronde en rechthoekige vlekken op de plekken waar ooit de balken en palen van boerderijen stonden. In onze zure Kempense zandgrond rot dit hout weg. Wat overblijft, zijn sporen. Die sporen vormen de plattegronden van boerderijen en schuren.
De eerste, gekende huizen uit de Kempen dateren uit de Midden-Bronstijd, rond 1800 voor Christus. Het waren lange, smalle huizen, tot meer dan 30 m lang.
Dit beeld is gebaseerd op een plattegrond, opgegraven in Beerse – Beukenlaan in 2009-2011 door de Archeologische dienst Antwerpse Kempen.
Met sporen in de zandgronden zoals ronde en rechthoekige vlekken kunnen archeologen de plattegronden van huizen reconstrueren.
Onderzoek
De Kempen kennen een rijk archeologisch verleden. Doorheen de tijd verandert de manier van bouwen. Het studiebureau LAReS Archeologie heeft onderzoek gedaan naar de Kempense huizen in de periode van de prehistorie tot en met de middeleeuwen (ca. 5000 voor Chr.-1250 na Chr.). Ze hebben een lijst gemaakt van alle sporen, die tot nu toe zijn gevonden. Niet minder dan 342 plattegronden van huizen zijn goed bewaard gebleven!
LAReS Archeologie heeft dit uitgebreid bestudeerd en beschreven in een driedelige publicatie. Dit helpt archeologen om de sporen uit het verleden beter te begrijpen. Deze mini-expo toont de interessantste resultaten van het onderzoek.