Beste leerkracht, directielid
We gaan het kort houden. Leerkrachten worden begin september sowieso al overspoeld met informatie. Maar deze nieuwsbrief kan je geld én een aantal boeiende lesuren opleveren, dus lees aub toch even verder.
Telegramgewijs
25 tot 29 april 2022: Erfgoeddag-week voor scholen
-
- noteer in jaarplanning
- stem af met collega’s
- maak kostenraming op
- dien tegen 20 oktober ‘21 aanvraag tot onkostenvergoeding in bij Erfgoed Noorderkempen (reglement) (aanvraagformulier)
- krijg tot €500 onkosten terugbetaald!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Tijd en zin om méér te lezen?
Wat is de Erfgoeddag-week?
Op zondag 24 april 2022 is het Erfgoeddag rond het thema ‘Erfgoed maakt school’. Aansluitend daarop loopt van 25 tot 29 april de Erfgoeddag-week voor het onderwijs. Alle scholen van Vlaanderen en Brussel worden uitgenodigd om die week de wereld van cultureel erfgoed in te duiken.
Wat is erfgoed?
We kennen of hebben allemaal wel iets van vroeger dat we koesteren en willen bewaren.
Oude postkaarten van je dorp, dialect klappe mè die van ierneffe, je woning uit een vorige eeuw, het wafelrecept van je grootmoeder, de jaarlijkse carnavalsstoet, het kapelletje tussen de velden, … Ook in en rond het schoolgebouw leeft heel wat erfgoed: klasfoto’s uit het zwart-wittijdperk, didactisch materiaal dat al decennialang meegaat, volksliedjes en -spelletjes, glasramen, de straatnamen van de schoolbuurt, standbeelden, …
Erfgoed is een verzamelnaam voor alles wat we erven van de vorige generaties en dat we zo bijzonder vinden dat we het een plaats geven in onze eigen wereld en willen doorgeven aan zij die na ons komen. Erfgoed heeft zijn wortels in het verleden, maar door de manier waarop we ermee omgaan, blijft het leven en is het ook iets van NU. Vandaag maken wij het erfgoed van morgen.
Wat kan je met je leerlingen doen rond erfgoed?
- breng een gegidst bezoek aan een museum of andere erfgoedplek in de omgeving van je school
- nodig een spreker uit
- een overzicht van erfgoedorganisaties uit onze regio vind je hier
- doe een workshop rond een ambacht, volksmuziek, streekrecepten, …
- speur naar sporen uit het verleden in het schoolgebouw of de schoolbuurt
- praat, knutsel, onderzoek en schrijf rond je favoriete tradities, anekdotes, dialectwoorden, foto’s of voorwerpen
- richt je eigen klasmuseum in
- begraaf een tijdscapsule
- bekijk het beschikbare educatieve materiaal op klascement.net/erfgoedwijs/
Nóg meer lezen?
De uitgave ‘Erfgoed is’ reflecteert over wat erfgoed precies is en welke rollen het kan spelen in (cultuur)educatie. Dit is alvast zeker: erfgoed is persoonlijk, nabij, verbindend en inspirerend!
De inspiratiebrochure Erfgoeddag 2022 van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed bevat massa’s informatie en inspiratie over Erfgoeddag, de Erfgoeddag-week en het thema onderwijs. In eerste instantie gericht op erfgoedactoren, maar absoluut ook inspirerend voor leerkrachten!
Contact
Heb je vragen over Erfgoeddag ’22 of de Erfgoeddag-week voor het onderwijs? Mail dan naar cultureelerfgoed@erfgoednoorderkempen.be