Trafo-wat-nu?
Transformatorhuisjes of kortweg trafohuisjes zijn grote elektriciteitscabines waar hoogspanning wordt omgezet in laagspanning. Vele van deze constructies zijn nog bewaard in het Kempense landschap. Sommige liggen verscholen, andere zijn prominent aanwezig in het straatbeeld. Sommige zijn bijna zo groot als een huis, andere vullen een klein leeg plekje tussen twee woningen op. Eén ding hebben ze gemeen: de gele driehoek met bliksemschicht die voor levensgevaar waarschuwt!
Voor Open Monumentendag 2019 willen we deze vergeten nutsvoorzieningen onder de aandacht brengen. Samen met jou gaan we in een regionale speurtocht op zoek naar de nog bestaande trafohuisjes van de Kempen! Want het gaat niet alleen om ‘grijze bakken’, maar soms ook om pareltjes van ‘kleine’ architectuur!
Startpunt van de zoektocht is de collectie glasplaten van EANDIS van cabines die circa 1947 werden genomen in de ruime regio. Je kan deze historische beelden bekijken op de erfgoedbank via deze link. Welke ‘huisjes’ bestaan nog steeds? Vind jij ze terug? Weet jij er misschien meer over?
Maar beperk je niet tot deze collectie! We vonden zelf al enkele trafohuisjes in onze regio die we niet zagen in de collectie van EANDIS o.m. twee vrijstaande ‘huisjes’ in Zondereigen (Baarle-Hertog) en op Grootrees (Kasterlee) en eentje in de Wouwerstraat in Turnhout.
Weet jij er nog meer staan? Laat het ons weten!
Neem een foto van het trafohuisje bij jou in de buurt en stuur ons de informatie en de precieze plaats waar je de foto nam door via onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be. Je kan ze ook delen via sociale media met de hashtag #trafohuisjeskempen.
De meest enthousiaste speurneus wordt beloond met een cadeau!