Nieuwe werking rond bouwkundig erfgoed in Hoogstraten, Arendonk, Merksplas en Ravels
Samen met de gemeenten Hoogstraten, Arendonk, Merksplas en Ravels start Erfgoed Noorderkempen een nieuwe werking op rond bouwkundig erfgoed. Nieuwe medewerker Charlotte Delannoye neemt deze taak op zich. Het doel voor de komende jaren: het waarderen en in de kijker zetten van de markante panden die deze regio te bieden heeft.
De vier burgemeesters vertellen waarom ze inzetten op bouwkundig erfgoed en wat hun favoriete erfgoedpand is. (Klik hier voor een langere versie).
De vier gemeenten tellen samen meer dan 600 gebouwen op de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Eigenaars kunnen via het Geoportaal (geo.onroerenderfgoed.be) checken of hun pand erfgoedwaarde heeft en welke gevolgen hieraan verbonden zijn.
“Gebouwen vertellen iets over onze geschiedenis en over de eigenheid van ons dorp. Wij als lokaal bestuur hebben de taak om die verhalen door te vertellen naar volgende generaties. Het is dan ook belangrijk dat we deze gebouwen waarderen, onderhouden en indien nodig restaureren.”
Kristof Hendrickx (burgemeester van Arendonk)
Erfgoedpanden bepalen mee de identiteit en het historisch karakter van de grensgemeenten. Het is daarom nodig om bewust en op een duurzame manier om te gaan met deze kenmerkende panden. Dit doet Erfgoed Noorderkempen onder andere door het adviseren van de gemeenten bij erfgoeddossiers en door op te treden als aanspreekpunt voor allerlei vragen rond bouwkundig erfgoed. Ook gaan we mee op zoek naar een nieuwe invulling voor deze gebouwen.
“De uitstraling van een gemeente hangt samen met de mensen die er wonen, maar ook met het historisch erfgoed. Het is onze plicht als bestuurders om dat in ere te houden en te koesteren. We hebben in Hoogstraten zo veel mooie erfgoedlocaties om trots op te zijn.”
Marc Van Aperen (burgemeester van Hoogstraten)
De nieuwe werking focust zich op al het waardevol erfgoed dat te vinden is in de vier grensgemeenten. Het is één van de taken van de gemeente om te zorgen voor het niet-beschermd erfgoed. Dit gaat zowel over monumentale panden als over dorpswoningen en over klein, maar daarom niet minder opmerkelijk erfgoed.
“Het spreekt voor zich dat we deze gebouwen willen reserveren voor de toekomst. Vandaar dat we daar als lokale overheid in investeren. De gebouwen van Merksplas Kolonie zijn uniek, maar daarnaast hebben we nog pareltjes in onze gemeente. Dit erfgoed willen we zeker behouden en meenemen in ons patrimonium.”
Frank Wilrycx (burgemeester van Merksplas)
Erfgoed is niet statisch en blijft evolueren. We zoeken steeds naar een evenwicht tussen behoud en vernieuwing. De stappen die we nemen, moeten uiteindelijk leiden tot een lokaal gedragen visie.
“De kennis van ons verleden zegt iets over het heden. Net die binding tussen het historische en het hedendaagse maakt het belangrijk om met andere gemeenten samen te werken om het bouwkundig erfgoed te blijven onderkennen. Erfgoed heeft ook een zeer actuele betekenis, omdat heel veel van deze gebouwen nog een betekenis hebben in de samenleving van ons dorp.”
Walter Luyten (burgemeester van Ravels)
Erfgoed Noorderkempen gaat nu vol overtuiging aan de slag om het erfgoed in de grensstreek een waardige toekomst te geven.
