Toen we in de aanloop naar de herinrichting van het Kaarsenmuseum nadachten over de presentatie van de kaarsen, wilden we hoe dan ook enkele touchscreens in de toekomstige opstelling verwerken. De kaarsen stonden letterlijk nogal veraf van de bezoeker. Veilig achter stevig vitrineglas, kon je ze alleen vanop een afstand bewonderen. Iedereen was wel onder de indruk van al de ingenieuze details die kunstenaar Frits Spies in zijn kunstwerken had verwerkt. Hoe spectaculair die van dichtbij konden zijn, wisten alleen de medewerkers van het museum en enkele fotografen die de kans kregen om ze van nabij te fotograferen.
We hadden al geƫxperimenteerd met het 3D inscannen en afdrukken van de modellen van kaarsen. Zo konden we onderdelen daarvan letterlijk in handen leggen van bezoekers, nadat ze uit een de 3D printer waren gerold. Maar het zou nog fijner zijn wanneer de 3D scans, naast interessante documentatie voor de collectiebeheerder, ook dagdagelijks deel gingen uitmaken van de vaste opstelling van het museum.
Daarom werden 5 android tablets aangekocht en ontwikkelden we een tentoonstellingssoftware in wordpress in samenwerking met een lokale ontwikkelaar om dit mogelijk te maken. Aangezien de scherminvulling in wordpress online staat is het bijkomende gevolg dat we tijdens deze pandemie het museum nu gedeeltelijk digitaal kunnen ontsluiten. Zelfs een klein museum, uitgebaat door een groep gedreven vrijwilligers blijkt op dit manier goed voorbereid op dit soort van onvoorziene omstandigheden.