De eerste Hongaarse afstammeling komt in onze regio aan in de 16de eeuw. Op dat moment is Maria Van Hongarije landvoogdes van de Nederlanden en Vrouwe van Turnhout. Zij resideert in het kasteel van Turnhout. Pas in de 20ste eeuw komt de streek in aanraking met Hongaren op de vlucht. Na de Eerste Wereldoorlog woedt de Hongaars-Roemeense oorlog verder en duikt het land in een diepe crisis. De armoede onder de Hongaarse bevolking is groot en een internationale hulpactie wordt opgezet. Tussen 1923 en 1927 worden grote groepen Hongaarse kinderen tijdelijk opgevangen door gastgezinnen in onze streek. Veel kinderen groeien hier op.
In 1956 trekken Sovjettroepen Budapest binnen en wordt het IJzeren Gordijn opgetrokken. Meer dan 200 000 Hongaren ontvluchten hun land. Volgens de officiële cijfers komen 3 000 daarvan in België terecht na een verblijf in vluchtelingenkampen. De kinderen die hier toekwamen tijdens de eerste vluchtelingengolf, waren ondertussen volwassen en organiseerden de eerste hulp voor hun landgenoten. Enkelen onder hen belandden in Turnhout en zetten 15 geleden, ruim 12 jaar na de val van het IJzeren Gordijn, hun schouders onder de jumelage Turnhout-Gödöllö.
In het kader van 15 JAAR Stedelijke adviesraad Turnhout-Gödöllö vindt dit najaar is in Turnhout een tentoonstelling plaats die de hele thematiek belicht. In de loop van 2017 komt bovendien een reizende tentoonstelling ‘Gastvrij Vlaanderen?’ van Vluchtelingenwerk Vlaanderen naar de regio die eveneens deze verhalen onder de aandacht brengt. Om het verhaal zo goed mogelijk te kunnen reconstrueren, zijn we op zoek naar bronnen over deze Vluchtelingencrisissen. Dat kan gaan over verhalen, foto’s, films, geluidsopnames, boekjes, brieven of andere persoonlijke voorwerpen die hiermee verband houden.
We zoeken verhalen, foto’s, films, cassetjes, boekjes, brieven of persoonlijke voorwerpen.
Je kunt materiaal bezorgen aan Erfgoed Noorderkempen via info@erfgoednoorderkempen.be. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op 014 44 33 62.
Wie graag materiaal komt tonen en laat digitaliseren is meer dan welkom in het Stadsarchief van Turnhout:
op maandag 2 mei van 14 tot 17 uur & zaterdag 21 mei van 9 tot 13 uur
Stadsarchief Turnhout, Grote Markt 1, 2300 Turnhout
We zullen het materiaal registreren en digitaliseren voor de tentoonstellingen. Je krijgt sowieso ook een kopie van de bestanden mee terug naar huis.
Foto: Stadsarchief Turnhout – 04348-01