Op vrijdag 13 oktober vindt in Lier de elfde Landschapscontactdag plaats. Elk jaar presenteert deze dag een staalkaart van recent landschapsonderzoek en relevante ontwikkelingen in de landschapswereld. Dit jaar is het centrale thema ‘Sacrale landschappen’. Het programma van de contactdag werd vandaag bekendgemaakt.
Programma
09u00: Ontvangst, registratie en verwelkoming
09u30: Key Note ‘Waar men ging langs Vlaamse wegen. Sacrale landschappen in een seculiere cultuur’ door Prof. Dr. Hans Geybels (KU Leuven)
10u05: Natuurlijke plaatsen, cultusplaatsen, kerken. Uiteenlopende langetermijn veranderingen in het sacrale landschap door Bert Groenewoudt (RCE)
10u30: Het landschap als bron voor volksgeloof: de sage van de grondeloze put in Oostduinkerke door Alexander Lehouck (Abdijmuseum Ten Duinen)
10u55: Koffiepauze
11u20: Van de gebroeders Van Eyck tot de Voerstreek door Paul Van den Bremt (OE)
11u45: Restauratie van het sacrale landschap in de Habsburgse Nederlanden onder de aartshertogen Albrecht en Isabella (1598-1621) door Dagmar Germonprez (UA)
12u10: Broodjeslunch
13u10: Begraven voor en na het Edict van Jozef II en de kerkhovenoorlog van eind 19de eeuw door An Hernalsteen (kunsthistorica)
13u35: Kunnen prehistorische funeraire landschappen in Vlaanderen (opnieuw) functioneren als natuurbegraafplaats? Een verkenning door Marc De Bie (OE), Nandy Dolman (VUB), Karina Abeels (Inverde) en Erwin Meylemans (OE)
14u00: Excursies (tijdens de excursie zijn goede stapschoenen aangeraden)
Excursie 1: de Sint-Gummarusverering in Lier: stadswandeling met bezoek aan Sint-Gummaruskerk en het Begijnhof van Lier
Excursie 2: de Kruiskensberg in Bevel: bezoek aan de bedevaartsplaats en wandeling in de vallei van de Grote Nete
16u30: Afsluitende drink in CC Vredeberg
Praktisch: meer info en een inschrijvingsformulier vind je op onroerenderfgoed.be. Inschrijven kan nog tot 7 oktober.
BRON: Archeonet, Onroerend Erfgoed
Foto: Filip Vesters