Je bent hier:

BESCHERMD MONUMENT VERBOUWEN

Plan je werken aan een beschermd erfgoedpand? Dan moet je rekening houden met extra voorschriften.

Hoe weet ik of mijn pand beschermd is?

Je pand kan beschermd zijn als monument of liggen in een beschermd stads- of dorpsgezicht. Via de databank kan je zoeken o.b.v. verschillende zoektermen, via het geoportaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed kan je zoeken op kaart of op adres. Is je erfgoedpand niet beschermd maar is het wel vastgesteld? Kijk dan hier.

 

Wat moet ik doen?

Plan je vergunningsplichtige werken aan een beschermd gebouw?

  1. Contacteer het Agentschap Onroerend Erfgoed om je plannen te bespreken met de erfgoedconsulent vooraleer je een omgevingsvergunning aanvraagt:

Agentschap Onroerend Erfgoed 

02 553 16 50

info@onroerenderfgoed.be

  1. Volg dan de procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning via de dienst Omgeving van je gemeente. De gemeente vraagt dan advies aan de bevoegde erfgoedconsulent.

 

Plan je werken aan een beschermd gebouw die geen vergunning vereisen, maar die de erfgoedwaarden van het pand wel kunnen beïnvloeden of schaden?

  1. Contacteer de erfgoedconsulent om te weten of je een toelating nodig hebt en om je plannen te bespreken met de erfgoedconsulent beschermd erfgoed. Hou rekening met de voorwaarden gesteld in het beschermingsbesluit en -indien voorhanden- het beheersplan:
  1. Toelating nodig?

Regel je toelatingsaanvraag volledig online via het Erfgoedloket – Toelating voor werken (aanbevolen)

Heb je geen eID of token? Download dan het aanvraagformulier op de pagina van het agentschap, bereid je aanvraag voor en bezorg deze via mail of post aan de consulent van Erfgoed Noorderkempen:

Wat gebeurt er na de aanvraag?

  1. De onroerenderfgoedgemeente gaat binnen de 30 dagen na of de werken de erfgoedwaarde van het pand respecteren.
  2. Je krijgt een antwoord. Kreeg je na 40 dagen nog geen bericht? Dan krijg je de toelating stilzwijgend.
  3. Je maakt de toelating bekend door het bericht aan te plakken op het pand of door de belanghebbenden aangetekend op de hoogte te brengen. Als niemand daarna beroep aantekent, mag je starten met de werken.

Erfgoedpremie

Voor bepaalde werken aan een beschermd monument kom je in aanmerking voor een erfgoedpremie van het agentschap Onroerend Erfgoed. Je kan deze premie samen met je toelating voor de werken aanvragen via het Premieloket.

Ingrepen in de bodem

Voor ingrepen in de bodem, moet je voor je vergunningsaanvraag soms ook een archeologienota laten opstellen.

Ga hier na of jouw pand beschermd is.

Contacteer onze erfgoedconsulent beschermd erfgoed.

Caroline Daemen

Mobiel: 0472 13 27 61

Kantoor: 014 44 33 85

caroline.daemen@erfgoednoorderkempen.be