Erfgoeddag staat dit jaar in Baarle-Grens/Weelde-Station in het teken van 150 jaar Bels Lijntje. In 1867 reden de eerste treinen tussen Turnhout en Tilburg. Het Bels Lijntje heeft niet gebracht wat er van werd verwacht. Al in 1934 werd het reizigersvervoer gestaakt. De laatste goederentreinen reden in 1973. Toch is de betekenis van de spoorlijn voor de streek niet te miskennen. De laatste 25 jaar is het Bels Lijntje een gekend toeristisch fietspad. Anderhalve eeuw Bels Lijntje wordt aangegrepen om het spoorverleden weer tastbaar te maken. Routeschildjes herinneren je de volle 30 km aan de spoorlijn en maken ook duidelijk wat er allemaal aan spoorverleden was (en nu nog te zien is). Op de landsgrens stonden een groot goederenemplacement en een imposant reizigersstation. Vrijwilligers vanuit de heemkundekringen aan beide zijden van de grens hebben er de afgelopen maanden voor gezorgd dat het meer dan 350 meter lange perron weer perfect zichtbaar is. Ook de draaischijf waar de Nederlandse locomotieven keerden, spreekt door hun inzet weer tot de verbeelding. Op Erfgoeddag wordt een tentoonstelling over 150 jaar Bels Lijntje geopend waar je veel van de geschiedenis te weten komt. Maar er gebeurt die dag nog veel meer aan de grens.
tentoonstelling
De hele dag kun je binnenlopen in een oplegger voor de reizende expo “150 jaar Bels Lijntje”. Ook krijg je een voorproefje van het bijna dertig meter lange panorama. Je kunt ‘selfies’ maken tegen unieke achtergronden met de oude stations van het Bels Lijntje. Buiten kun je een oude locomotiefmotor aan het werk zien.
streekmarkt
Voor de opening van het toeristisch seizoen organiseren VVV Baarle en Toerisme Ravels een streekmarkt waar lokale ondernemers hun producten tonen: van ijs tot schilderijen en alles er tussen in. Verder is er aandacht voor ‘vergeten voedsel’. Heemkundekring Baarle-Hertog/Nassau en Erfgoed Noorderkempen laten je kennismaken met hun werking rond het lokale erfgoed. Kom zeker de ErfgoedApp eens testen! Muzikale optredens van Blue Wire en Combonosto met vinnige treinmuziek en straattheater zorgen voor sfeer. De buurt organiseert spelletjes voor jong en oud.
gegidste wandelingen
Met een gids kun je verschillende uitstapjes maken:
Op excursie 1 kom je alles te weten over het grote grensstation. Je loopt met een gids over het reizigersperron en ontdekt de draaischijf. Vertrek elk half uur vanaf 11 uur.
Op excursie 2 krijg je uitleg over de buurtschappen Baarle-Grens en Weelde-Station, beide “elk op eigen wijze” ontstaan als gevolg van de aanleg van het station in 1906. Je loopt langs (en binnen in) de eerste bebouwing, waaronder meerdere monumenten. Vertrek op elk uur.
Op excursie 3 ga je de natuur in op het Belgisch deel van het spoorwegemplacement. Tweemaal in de namiddag, vertrekuren vind je op www.bl150.eu
BeZORG eens een telegram
Heb je heel goed of slecht nieuws dat je meteen wilt delen, dan grijp je tegenwoordig naar je smartphone en stuur je een sms, appje of Facebookbericht. In vroegere tijden had men hier ook een knap systeem voor: het versturen van een telegram in morsecode. Bij de zendamateurs Noorderkempen kun je ervaren hoe dat ging. Verstuur een telegram van de Belgische naar de Nederlandse zijde van het perron of omgekeerd. Kinderen kunnen hun eigen seinsleutel komen knutselen.
Wanneer? zondag 23 april van 10.30 tot 17 uur
Waar?De activiteit speelt zich aan beide zijden van de landsgrens af. Met de wagen bereikbaar via de Stationsstraat in Weelde. Parkeren kan achter Snuffelland. Met de fiets kun je natuurlijk over het Bels Lijntje naar het voormalige station op de grens komen. Vanuit Turnhout en Baarle-dorp is een gratis pendeldienst met oldtimerbussen voorzien. Vertrek elk half uur vanaf 10 uur aan de Belse kerk op de Singel in Baarle-Hertog en in de Warandestraat ter hoogte van de Jacobsmarkt in Turnhout. De laatste bussen gaan rond 17.45 uur terug.
Meer info? www.bl150.eu