Je bent hier:

KEMPENSE KLAPROZEN

In elke gemeente vind je monumenten met namenlijsten van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Maar wie waren die jongemannen, die ‘Kempense Klaprozen’ die veel te vroeg verwelkten? De website Kempense Klaprozen geeft hen terug een gezicht en een verhaal. Neem er zeker eens een kijkje. Je gesneuvelde naam- of dorpsgenoten komen hier terug tot leven. Ze mogen immers nooit vergeten worden!

Deze website is de klap op de vuurpijl van een educatief project waaraan tussen 2011 en 2018 verschillende Kempense secundaire scholen meewerkten.
In 2011 startte het Sint-Maria-Instituut van Geel, met steun van Erfgoedcel k.ERF , een educatief project rond de Eerste Wereldoorlog. Dit project wilde vooral focussen op de verbondenheid met de lokale en regionale geschiedenis. Gesneuvelde militairen uit WOI, afkomstig uit 7 Kempense gemeenten, vormden de kern van het onderzoek. Het doel was om het verhaal achter elke gesneuvelde te reconstrueren. Het kritisch bronnenonderzoek werd uitgevoerd door studenten van het 5de en 6de middelbaar.

Gezien het succes van dit project, besloot Erfgoed Noorderkempen om dit in 2014 ook in haar werkingsgebied op te starten. In samenwerking met secundaire scholen, heemkundige kringen en vrijwilligers ontstond op die manier een databank met de burgerlijke en militaire biografie van de omgekomen militairen afkomstig uit 18 Kempense gemeenten.

 

Kempense Klaprozen in de klas

Het project liep af in 2018, maar de website blijft bestaan. Dankzij de gebruiksvriendelijke zoekfuncties, zowel via de kaart als via trefwoorden, kunnen kinderen en jongeren de website gemakkelijk doorzoeken. Ze maken kennis met dezelfde naam of woonplaats. De Groote Oorlog en de monumenten in het straatbeeld verliezen hun anonimiteit en het verleden komt terug tot leven.

Maak kennis met de Kempense Klaprozen

Contacteer onze erfgoedmedewerker cultureel erfgoed.

014 44 33 62

cultureelerfgoed@erfgoednoorderkempen.be