Je bent hier:

FISCALE VOORDELEN BESCHERMD ERFGOED

Naast erfgoedpremies is het ook mogelijk om bepaalde ingrepen en herstellingswerken deels te bekostigen door middel van een fiscaal voordeel. Vergeet voor deze werken wel geen toelatingsaanvraag te doen!

Vermindering personenbelasting

Voor herstelwerken aan je beschermd monument of beheerswerken in een beschermd landschap kan je de kosten die je hier maakt inbrengen in de personenbelasting. Niet alle werken komen hiervoor in aanmerking. Raadpleeg zeker vooraf de lijst.

De kosten kunnen ingebracht worden tot een maximum van 25.000 euro per jaar per beschermd goed. Je krijgt zo een tegemoetkoming van 40%. Vraag hiervoor wel tijdig een attest aan (tot 14 januari van volgende kalenderjaar)!

Verlaging van verkooprecht of schenkbelasting

Als je een beschermd goed koopt kan je gebruik maken van een verlaagd tarief van 5% op de verkooprechten. Wanneer je een beschermd monument koopt als enige gezinswoning betaal je maar 1% registratierechten. Ook bij schenking is de kost maar 3% op de totale waarde.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat je dit bedrag investeert in je pand én dat deze ingrepen zijn vastgelegd in een goedgekeurd beheersplan. Indien er nog geen beheersplan voorhanden is voor je beschermd goed, dien je dit eerst nog te (laten) opmaken vooraleer je van start kan gaan met deze werken. Informeer je dus eerst over de kostprijs en timing hiervan.

Let op: Pas wanneer het bespaarde bedrag volledig is geïnvesteerd kan je beroep doen op bijkomende erfgoedpremies.

Klik hier voor meer info over de fiscale voordelen voor beschermd erfgoed.

Contacteer onze erfgoedconsulenten onroerend erfgoed.

014 44 33 85

onroerenderfgoed@erfgoednoorderkempen.be