Binnen Vlaanderen zijn er verschillende vormen van alternatieve financiering mogelijk. We sommen hieronder enkele mogelijke pistes op om jouw erfgoedproject extra financiële draagkracht te geven.
ALTERNATIEVE FINANCIERING
Erfgoedrekening Herita
Via de erfgoedrekening van Herita kan je jouw erfgoedproject een duwtje in de rug geven. Donateurs krijgen voor hun gift van 40€ of meer een fiscaal attest. Belangrijk is dat je project beperkt is in tijd en dat je een luik publiekswerking voorziet om de resultaten te tonen aan de mensen die je steunden. De middelen zijn bestemd voor verwerving, onderzoek, beheer, restauratie of ontsluiting van erfgoed.
Alle informatie vind je op de webpagina van Herita.
Vlaamse Erfgoedkluis
De Vlaamse Erfgoedkluis en PMV bieden (alternatieve) financiering en begeleiding aan onroerend-erfgoedprojecten met het oog op een optimale herbestemming, beheer en exploitatie.
Bent u een private ondernemer of ontwikkelaar, erfgoedeigenaar, erfgoedvereniging of overheid? Dan kan de Vlaamse Erfgoedkluis voor u optreden als partner en samen met u bouwen aan de herontwikkeling van uw erfgoedobject.
Alle informatie vind je op de webpagina van de Vlaamse Erfgoedkluis.
Koning Boudewijnstichting
Ook de Koning Boudewijnstichting neemt geregeld initiatieven om maatschappelijk relevante erfgoedprojecten te ondersteunen.
Neem een kijkje op de website van de Koning Boudewijnstichting voor de nieuwste oproepen of laat je inspireren door eerdere projecten.
‘Geef om erfgoed’-platform
Zoek je middelen voor jouw kleinschalig erfgoedproject? Het ‘Geef om erfgoed’-platform wil kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren.
Het platform is een samenwerking tussen Erfgoed in de Praktijk (Histories, Davidsfonds, FARO, Parcum en Herita), Cera en Growfunding.
Infosessie crowdfunding: zorg ervoor dat het publiek investeert in je erfgoedproject
Growfunding
Growfunding is een Belgisch platform voor civic crowdfunding. Het platform brengt mensen en middelen samen en ondersteunt projecten die de samenleving sterker en duurzamer maken. De initiatiefnemers geloven dat samenwerking en solidariteit het verschil kunnen maken voor wie hulp nodig heeft. De projecten bewijzen dat crowdfunding de motor kan zijn voor sociale en maatschappelijke verandering.
Ze zetten daarvoor in op een bottom-up aanpak om duurzame partnerschappen op te bouwen, tussen burgers, organisaties, bedrijven, overheden en academici. Die samenwerking versterkt niet alleen de projecten maar ook de verschillende lokale gemeenschappen.
Lees hier meer over de erfgoedrekening van Herita
Contacteer onze erfgoedconsulenten onroerend erfgoed.