Archeoloog Wim Tiri werkt als vrijwilliger in ons onroerenderfgoeddepot. In de reeks ‘Ondergrondse geheimen’ deelt hij zijn grote en kleine ontdekkingen.
Turnhout Zegeplein
S331
plooischotel, faience, tinglazuur met kobaltblauwe beschildering, 1625-1675, H 3.9, diam rand 21.8, diam voet 9.5
https://www.deventersysteem.nl/items/16026
over de pauw
Oorspronkelijk afkomstig uit India, Maleisië en Sri Lanka, heeft de pauw zich over de hele wereld verspreid en is hij een van de mooiste sier- en exotische vogels op aarde. Het is echt een zeer mooie en populaire vogel in de wereld, met een ongeëvenaarde schoonheid waarvan de elegantie en pracht nergens onopgemerkt blijft. De pauw behoort tot de groep van hoendervogels en zijn familie van de fazant, de kip en de patrijs. Deze vogels worden daarom ook fazantachtigen genoemd. De bekendste pauwensoort is de koningsblauwe pauw.
Tijdens de winter vallen de veren van het mannetje af. In de lente groeien en weer nieuwe aan en krijgt het mannetje zijn pracht weer terug. Om deze reden zijn deze vogels een symbool geworden van vernieuwing en gunstige veranderingen, onsterfelijkheid en wedergeboorte. In China wordt de pauw daarom gezien als een teken van vruchtbaarheid en welvaart.
Info voor bij de afbeeldingen (van links naar rechts):
- Schietkraam tijdens een Vlaamse kermis ingericht door Lyra T.S.V. (Lier), ongedateerd (foto beeldbank Archief Lier – https://collecties.kempenserfgoed.be/archief-lier-beeldbank/object/sli001027770?id=609944276)
- Bladzijde uit de verkoopscatalogus van de firma Job Clerc (Saint-Quentin-la-Poterie, Fr.) met pijpjes en schijven voor schietkramen, ongedateerd (vermoedelijk begin 20ste eeuw) – https://www.tabakspijp.nl/archief/archief-catalogi-fabrikanten/frankrijk/ – http://anyflip.com/dpcc/npow/
- De ‘mannekes’ uit de opgraving Jacobsmarkt, Turnhout – depotnummer 2009-073-2630